Kustfåglarna kring Forsmark blir allt fler

Sedan början av 70-talet har Alf Sevastik följt fågellivet längs kusten i Norduppland. Nu har han kommit ut med en bok om kustfåglarna i Forsmarksområdet under perioden. Bland de största förändringarna under åren har visat sig vara alla fåglar som blivit fler.

Östhammar2005-07-25 08:50
Den enskilt största förändringen står storskarven för. Den stora svarta fågeln som blivit allt vanligare och som retar gallfeber på inte minst fiskare. Alf Sevastik såg den först 1972 i farleden utanför Forsmark, sedan tog det fem år
innan han såg storskarv igen. I dag finns nästan 2 000 individer längs Upplandskusten och många av dem vistas runt Länsman utanför Forsmark.
— Jag ser inga problem i att skarven har kommit för vanliga människor eller för djurlivet, för den har inte trängt undan någon annan art. Men jag tycker att det blir problem när den konkurrerar med dem som lever av havet, till exempel fiskarna som får fångsten uppäten och sina nät förstörda, säger han.
Egentligen är han yrkesfotograf och arbetar som platsfotograf åt Svensk kärnbränslehantering (SKB) men det är på uppdrag av Forsmarks kraftgrupp som han har skrivit boken. Boken innehåller en genomgång av drygt 30 arter som räknas som kustfåglar och hur de utvecklats under åren.

— Den ska vara för vanligt folk, den får inte bli för vetenskaplig. Då blir det tråkigt.
Alf Sevastiks egna intresse för djur och natur går tillbaka många år och det började med att han samlade grodyngel.
Fåglarna är ett lika stort intresse som andra djur och han är glad över att allt arbete och alla anteckningar om hans observationer genom åren äntligen blivit en bok.
— Men arbetet svällde och jag hade nog kunnat skriva en bok som var dubbelt så tjock.
Men det är inte bara storskarven som har ökat. Även hägern har blivit fler, liksom grågås och knölsvan.
Vad som däremot har minskat med åren är ejder.
— För 25 år sedan fanns det betydligt mer ejderungar i området än vad det gör nu. I år har jag inte sett många kullar.

Att fåglar flyttar och byter lokal är inget ovanligt och man ska inte vara för snabb att tro att det hela tiden är människan som ligger bakom att en fågel inte kommer tillbaka år efter år, menar Alf Sevastik. Men rör det sig om så stora nedgångar i antalet fåglar som i fråga om ejdern anser han att minskningen inte är naturlig.
Inför framtiden oroas han inte över kärnkraftverkets påverkan på fågellivet längs Forsmarkskusten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om