Det nya styrets förslag är att kultur- och fritidsnämnden från årsskiftet minskas från 14 till 10 ledamöter och ersättare. Nämnden föreslås väljas för att sitta ett år, i stället för hela mandatperioden.
– Under det året vill vi bjuda in samtliga partier i fullmäktige för att utreda hur det politiska arbetet ska bedrivas på det här området framöver, säger Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Ett förslag som har diskuterats är att i stället för en nämnd skapa ett kulturutskott med ledamöter från kommunstyrelsen.
– Det finns inget färdigt förslag än. Men i dag har vi ett upplägg där hälften av kultur- och fritidsnämndens tid och budget går till lokalfrågor. Det är inte vettigt. Fokus ska vara kultur och fritid och därför ser vi behovet av att skapa en bättre politisk organisation, säger Fabian Sjöberg.
Moderaterna aviserade redan före valet att de ville att ansvaret för just lokal- och anläggningsfrågor skulle flyttas från kultur- och fritidsnämnden till kommunstyrelsen.
Men oppositionen är kritisk. De menar att kultur- och fritidsfrågorna riskerar att "marginaliseras i kommunstyrelsens omfattande dagordningar".
– Kultur- och fritidsfrågorna är oerhört viktiga och får inte glömmas bort. Den lokala demokratin måste bygga på förtroende och närhet mellan politik, verksamhet och medborgare och då måste politikerna få tid och möjlighet att kunna sätta sig in i frågorna ordentligt, säger oppositionsrådet Lisa Norén (S).
Som UNT tidigare berättat planerar nya styret dela upp socialnämnden i två nämnder, en individ- och familjenämnd som får ansvar för myndighetsutövningen och en vård- och omsorgsnämnd som får ansvar för utförandet. Även detta är oppositionen kritisk till.
– Det kommer bli svårare att följa upp beslut som fattas av den ena nämnden men som ska utföras av den andra. Vi tror inte att det här är rätt väg att gå, säger Lisa Norén.
Deras förslag är att i stället göra socialnämndens arbetsutskott, som består av tre ledamöter och tre ersättare, till en individnämnd.
Det nya styret har motiverat förslaget med att en majoritet av partierna i fullmäktige tidigare varit för en delning av nämnden och att det varit betungande för en enskild nämnd att hantera samtliga frågor.
Alla beslut om den nya nämndorganisationen ska fattas av kommunfullmäktige den 13 december. Då fattas också beslut om ledamöter till respektive nämnd.