Kulturhusens dag firades i Öregrund

Det luktar stekt strömming i kvarteren runt Öregrunds Hembygdsgård. Ett stort fat med härligt nytjärnat smör står på bordet. Anita Hedman från Öregrunds Hembygdsförening står med nystekta sotare. Eller "Gräsöfläsk" som strömmingen kallades här förr.

Anita Hedman från Öregrunds Hembygdsförening (till vänster) serverar sotare och tre Öregrundsbor låter sig väl smaka, Kennet Åhrgren, Solveig Ottoson och Gunilla Åhrgern.

Anita Hedman från Öregrunds Hembygdsförening (till vänster) serverar sotare och tre Öregrundsbor låter sig väl smaka, Kennet Åhrgren, Solveig Ottoson och Gunilla Åhrgern.

Foto: Peo Österholm

Östhammar2008-09-14 16:00
Öregrunds Hembygdsförening hade valt att även i år vara med i Kulturhusens dag, Riksantikarieämbetets nationella dag för att främja gamla byggnader. I år var temat utskänkningsställen, ölstugor, mejerier och andra matanknutna byggnader. I Heby hade man till exempel valt bryggeriet i tegelbruksmuseet, i Uppsala mat från Linnés tid Linnémuseet. Men i Öregrund finns inte de gamla utskänkningsställena kvar.
- Eftersom det inte finns några sådana byggnader kvar valde vi att i stället bjuda på mat på hembygdsgården, där man ju också har möjlighet att se gamla byggnader, säger Vanja Jansson i Öregrunds Hembygdförening. Det är inte första gången vi tjärnar smör. Tjärnar smör gör vi för övrigt varje år men för skolklasser som kommer på besök.

Vanja Jansson och Birgitta Sandell har just kramat ur den sista mjölken ur smöret.
- Vasslan som blir kvar fungerar bra när man bakar.
Sotarna har legat i salt. Sotare har varit något av vardagsmat för Öregrundsborna. Men sotare var också en gång orsaken till att nästan hela Öregrund brann ner. 1829 skulle en olycksalig öregrundskvinna göra sotare men elden skred sig och en stor del av staden brann ner.

Så skedde inte denna dag, då öregrundsbor strömmade till under hela eftermiddagen för att smaka på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om