Krögare slåss om utrymmet

För tre år sedan tog Östhammars kommun kontrollen över uteserveringarnas storlekar i Öregrund, trodde man. Men verkligheten är en annan. I dag går krögarna och tittar snett på varandra och tycker att orättvisorna blivit större.

Uteserveringarna berder ut sig mer och mer i Öregrund.

Uteserveringarna berder ut sig mer och mer i Öregrund.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2010-07-30 11:04

I höst försöker kommunen på nytt. Genom att lägga ett nytt förslag till detaljplan för hela hamnområdet.
Krögarna brer ut sig med sina uteserveringar, mer än vad kommunen godkänt. Flera nya uteserveringar har dessutom skapats sedan kommunen år 2008 beslöt att alla krögare skulle få cirka 65 kvadratmeter rymliga uteserveringar.
–  I Öregrund gör vi som vi vill. Kommunen bryr sig inte. Jag skulle kunna sätta ut en bar mitt på gatan och sälja drinkar hela natten utan att något hände. I Uppsala skulle det vara omöjligt, där skulle polisen och myndigheterna ligga på direkt, där är det mycket hårdare. Östhammars kommun har tappat greppet. Det skulle vara bra med strikta regler, då vet vi vad vi har att rätta oss efter, säger en krögare till UNT.

Sune Pettersson (M), tekniska nämndens ordförande, håller inte med om att kommunen tappat greppet om krogverksamheten och berättar att Östhammars kommun tänker styra upp användningen av kommunens mark i Öregrunds hamn med den nya detaljplanen för Öregrunds hamnområde. Krogägarna har tuffare tider att vänta. Framöver ska ingen laglöshet råda för hur man breder ut sig med sina uteserveringar.
–  Planen handlar inte om att förstöra något utan att vara tydliga för krögarna vad de ska hålla sig efter i fortsättningen, säger Christian Blomberg, planchef vid byggnadsnämndskontoret i Östhammars kommun.

I dag är det lite si och så med krogägarnas storlekar på uteserveringarna, trots att kommunen för några år sedan med måttstockens hjälp försökte skapa ordning och rättvisa. Nu när det gått några somrar talar krögarna ändå om orättvisa. I veckan besökte Sune Pettersson Öregrund, för att på plats och ställe bilda sig en färsk uppfattning om läget.
–  Bord och stolar är placerade där de inte hör hemma, den saken är klar. Det är viktigt att stävja det här eftersom det är kommunens mark som är till för allmänheten. Vi kommer att hålla ögonen på det här och jag tror att vi kommer att lösa det när väl den nya detaljplanen godkänns av fullmäktige. Det är vår ambition, säger han.

En krog har byggt ut sin uteservering med nästan en hel restaurang cirka fem meter med fem, sex rader bord och stolar av cirka 35 platser på allmän mark. En annan krogs uteservering hade svällt ut med ett par rader bord och stolar, dessutom har en klädbutik tagit för sig av gatuutrymme.
Christian Blomberg berättar att kommunen även har för avsikt att ta fram ett miljöprogram för hamnen i Öregrund. Miljöprogrammet ska bland annat innehålla förslag på bodarnas och hamnområdets utseende och utformning.
Hummelgrund, Terrassen, Majas Café & Glassbar, Jakten, Öregrundskiosken, Slupen, Köket, Bryggan, Briggen, Strandkrogen... Nere i Öregrunds hamn trängs krogar, glassbarer och gatukök tätt sida vid sida och flera av dem ligger i de gamla sjöbodarna.

Selma Cicek på krogen Bryggan håller sig inom sina tilldelade 63 kvadratmeter, men tycker att orättvisorna är större nu än tidigare. Krogen ligger granne med Briggen som har 378 kvadratmeter uteservering.
–  För oss blev det tvärtom före och efter kommunens beslut att reglera uteserveringarnas storlekar. Från att tidigare haft cirka 250 kvadratmeter uteservering, bland annat över vattnet, krympte vår uteservering till 63 kvadratmeter. Vissa krögare får köpa mark av kommunen, vissa inte. Det är orättvist. Vi vill ha tillbaka våra tidigare rättigheter med serveringsdäck över vattnet. Glassbarer i Öregrund har större uteservering än vi som är en riktig restaurang, man undrar vad det är för samhälle man lever i, säger Selma Cicek.
Under tiden hon berättar ringlar sig kön av gäster mot serveringen. På kort tid har Bryggans cirka 72 platser fyllts och gäster får hänvisas till andra krogar i hamnen som har större uteservering och mer plats.
– Vi har köpt så små bord och stolar som möjligt för att få så många platser som möjligt, men vi blir ofta fullbokade i alla fall, suckar Selma Cicek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om