Kritiska lärare riskerar lägre lön
Att kritisera fattade beslut kan leda till ett lägre lönepåslag för en lärare i Östhammars kommun.Nu överväger Lärarnas Riksförbund att anmäla kommunen till justitieombudsmannen, JO, för att få lönekriterierna prövade.
Till grund för lönesättningen ligger så kallade lönekriterier och bedömningsnycklar. Lärarnas Riksförbund, LR, har reagerat starkt mot ett flertal skrivningar i de här dokumenten.
Bland annat står att det är mycket bra och motiverar högre lön om en anställd är en god ambassadör för verksamheten och sprider god och saklig information.
— I klartext innebär det att man är ett sändebud av högsta rang, helt formad av de högre tjänstemännen. Det här är ett exempel på förtäckta lojalitetsklausuler, säger Hans Johansson, ombudsman på LR.
Enligt honom finns flera flagranta exempel på skrivningar som hämmar de anställdas möjligheter att nyttja grundlagsstadgade rättigheter som yttrandefriheten.
— Det står också att det är mindre bra om man förmedlar en negativ attityd till fattade beslut. Man kan alltså straffas lönemässigt om man gör som jag gör nu, intar en kritisk inställning och för fram den i medierna, säger Hans Johansson.
Två varianter
Framtagandet av det individuella lönesystemet har pågått sedan december 2000. Alla anställda har involverats i framtagandet via informationsmöten och seminarier. I höstas lämnade personalkontoret och barn- och utbildningskontoret ett förslag på skrivning som dock reviderades efter kritik från Lärarförbundet, SKTF och Kommunal. Vid det tillfället lämnade Lärarnas Riksförbund inget remissvar. Efter att övriga fack och kommunen enats om en ny skrivning kritiserade dock Hans Johansson och Lärarnas Riksförbund formuleringarna. För att tillgodose synpunkterna togs en alternativ skrivning av bedömningsnycklarna fram.
— Men det blev bara ett tomt slag i luften. Nu finns två varianter av nycklarna men rektorerna får själva välja vilken de vill använda, säger Hans Johansson.
Matts Eriksson är ombudsman på Lärarförbundet. Han är inte lika kritisk mot formuleringarna.
— Vi och våra medlemmar har varit med i den här processen ända sedan den initierades och känner oss därför trygga med formuleringarna. Dessutom har kommunens personalchef försäkrat att systemet ska utvärderas och revideras efter de pågående förhandlingarna, samt att de otydliga formuleringarna inte är till för att lägga band på personalen.
"Viktig principfråga"
Men för Hans Johansson räcker det inte med en tjänstemans försäkran om att inte skrivningarna ska missbrukas. För honom är det här en mycket viktig principfråga.
— Om vi börjar ta enskilda tjänstemäns ord för goda nog så avfärdar vi i förlängningen hela avtalssystemet. Vi tycker det är makalöst att ett fackförbund kan acceptera det här, säger han.
För att få klarhet i om kriterierna för lönesättningen är formulerade på ett tillåtet sätt vill nu Lärarnas Riksförbund pröva dokumenten genom att anmäla kommunen till justitieombudsmannen.
— Vi har varit i kontakt med en jurist på universitetet i Uppsala som tittat på det här. Han delar vår uppfattning om att det här definitivt är över gränsen för vad som är tillåtet, säger Hans Johansson.
Per Wikström är biträdande skolchef i Östhammars kommun.
— Vi vill lära av den här första gången och systemet ska ju utvärderas. Samtidigt tycker jag inte att formuleringarna är så allvarliga, men de som ändå är lite tveksamma är vi extra observanta på, säger han.
UNT Fakta: Individuella löner inom alla förvaltningar
Individuell lönesättning tillämpas från och med i år inom alla förvaltningar i Östhammars kommun.
Lönesättningen ska grunda sig på så kallade lönekriterier.
Kriterierna inom barn och utbildning är: utvecklingsförmåga, engagemang, samarbetsförmåga och pedagogisk förmåga.
För att lättare kunna bedöma läraren finns en bedömningsnyckel där olika kvaliteter inom respektive kriterium rankas som mycket bra, bra eller mindre bra.
Det som kan vara avgörande för om justitieombudsmannen kritiserar formuleringarna eller inte är om de anställdas meddelarfrihet inskränks, det vill säga att rättigheten att yttra sig till medierna hämmas.
Enligt Carl Gustaf Spangenberg, lektor på juridiska institutionen vid Uppsala universitet, kan formuleringen att det är mindre bra om en anställd "förmedlar en negativ attityd i förhållande till fattade beslut" vara en sådan formulering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!