MKG:s åsikt delas av Naturskyddsföreningen och Jordens vänner. De har tillsammans uppvaktat regeringen och menar att det nya förvaret inte kan byggas tillräckligt säkert. Man befarar att förvaret kan börja läcka ut radioaktiva ämnen i Öregrundsgrepen utanför Forsmark snabbare än tänkt, kanske redan inom 50 till 100 år efter en förslutning.
Vad grundar ni det på?
– Vi har tittat på hur det nuvarande förvaret fungerar och det reser en del frågetecken. Flera behållare är angripna av rost redan nu och det finns ganska mycket vatten i SFR, som skapar osäkerhet, säger MKG:s ordförande Åsa Lindstrand.
Föreningarna vill att SFR ska hållas öppet så att det kan övervakas av människor i de 400 till 500 år som krävs för att radioaktiviteten ska hinna klinga av till mindre farliga nivåer.
SKB å andra sidan anser att allt är granskat och klart i och med att det godkänts av Strålsäkerhetsmyndigheten och mark- och miljödomstolen. De behållare som är rostangripna betraktas som en separat fråga.
– Det avfall som sedan tidigare identifierats som möjligen felplacerat ska tas upp och kontrolleras innan förvaret byggs ut, det har vi varit tydliga med. Det handlar om äldre avfall från försvaret, sjukvården och kärnforskning, som i vissa fall kan ha felaktig dokumentation. Om något av detta sedan inte ska förvaras i SFR kommer det heller inte att placeras där på nytt, säger SKB:s presschef Simon Hoff.