SKB planerar att i slutet av mars lämna in en ansökan om tillstånd för att bygga ut SFR, Slutförvar för kortlivat radioaktivt avfall. Ett sista samrådsmöte hölls i februari. Flera instanser, som Naturskyddsföreningen, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG), Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och Östhammars kommun har yttrat sig kring frågan.
Instanserna är eniga om att den nya anläggningen, även om den byggs ihop med den befintliga byggnaden, är en enskild anläggning. De vill därmed att anläggningen ska prövas enligt miljöbalken och kärntekniklagen som en egen byggnad.
SKB hävdar tvärtemot att anläggningen endast är en utbyggnad av det befintliga slutförvaret och vill att bygget prövas som just en utbyggnad.
MKG:s kanslichef Johan Swahn är kritisk inför SKB:s agerande:
– SKB vill undvika att bygget prövas som en egen anläggning, för då kan de behöva redogöra för fler alternativ till lokalisering av anläggningen. Det skulle kunna sluta med att de av olika miljömässiga skäl behöver bygga anläggningen någon annanstans.
Pia Ottosson, delprojektledare på SKB, har svårt att förstå varför instanserna ser på den planerade utbyggnaden som en enskild anläggning.
– Vi bygger ju ihop anläggningen med befintlig anläggning. Redan när vi ansökte om att få bygga SFR på 80-talet så fanns det planer på att bygga ut slutförvaret, säger hon.
SKB har bett regeringen att inte tillåtlighetspröva ansökan enligt miljöbalken, med hänvisning till att det bara rör sig om en utbyggnad. Även detta agerande ifrågasätts av instanserna.
– Det kan handla om att försöka dämpa graden av allvar i prövningen, genom att be regeringen att avstå från att ta ställning till miljödomstolens synpunkter, säger Johan Swahn.
Pia Ottosson menar att SKB velat ha klarhet i huruvida regeringen ser på den nya anläggningen som en utbyggnad eller en helt egen anläggning. Men regeringen har ännu inte svarat SKB.
– Vi önskade ett klarläggande från regeringen innan man gick in i själva prövningen. Nu kommer det avgöras inom ramen för prövningen om regeringen väljer att tillåtlighetspröva ansökan enligt miljöbalken, säger Pia Ottosson.
Ifall regeringen skulle gå med på att inte pröva ansökan enligt miljöbalken så kan kommunen förlora sin lagfästa vetorätt.
Barbro Andersson Öhrn (S), ordförande för Säkerhetsgruppen i Östhammars kommun, ser det som uteslutet att kommunen inte skulle ha vetorätt gällande utbyggnad av SFR.
– För oss är det självklart att den här frågan ska upp till kommunfullmäktige och vi jobbar utifrån det, säger hon.