Kritik mot uppdelad slutförvarsansökan – MKG positiva

Sista juli var deadline för 15 remissinstanser att svara på regeringens förslag om en uppdelad slutförvarsansökan.

Slutförvaret ska byggas på 500 meters djup i berget. 
Fullt utbyggt – någon gång på 2080-talet – omfattar förvaret mer än sex mil med tunnlar med plats för mer än 6 000 kopparkapslar med använt kärnbränsle.

Slutförvaret ska byggas på 500 meters djup i berget. Fullt utbyggt – någon gång på 2080-talet – omfattar förvaret mer än sex mil med tunnlar med plats för mer än 6 000 kopparkapslar med använt kärnbränsle.

Foto: SKB

Östhammar2021-08-10 06:00

UNT skrev tidigare i somras att regeringen skickat ut förslaget om en uppdelad slutförvarsansökan på remiss. Miljöminister Per Bolund har sagt att man vill höra berörda parters synpunkter innan ett beslut tas i frågan. 

– Men jag vill vara tydlig med att ett sådant beslut inte skulle påverka regeringens arbete med tillståndsprocessen för slutförvaret, sade han till UNT i maj i år.

undefined
Per Bolund (MP), miljöminister.

I de inkomna svaren får förslaget kritik från flertalet av instanserna. De omfattats av Östhammars och Oskarshamns kommuner men även myndigheter och företag som Energimyndigheten och Vattenfall. Den senare, som är majoritetsägare av Forsmarks kärnkraftverk, anser att en uppdelning skulle riskera att slutförvaret fördröjs. Uniper, vars dotterbolag OKG driver Oskarshamns kärnkraftverk skriver i sitt svar att man inte ska äventyra den goda relation som Svensk kärnbränslehantering, SKB, har med kommunerna i dagsläget. Kommunstyrelsens ordförande, Jacob Spangenberg (C), har tidigare också lyft vikten av det kommunala självstyret.

– Även om det skulle vara så att vi formellt sett inte har någon vetorätt uttrycker vi en vilja om att det inte ska utföras på det här sättet.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, välkomnar dock regeringens förslag. De menar att en separat prövning av mellanlagret skulle ta mycket kortare tid, jämfört med en process som även skulle omfatta slutförvaret. 

UNT har sökt Per Bolund som i nuläget inte vill prata om remissvaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!