Kommunstyrelsens ordförande i Östhammar, Fabian Sjöberg (M), bestämde förra veckan att om fackförbundet Kommunal går ut i strejk den 18 april ska politikerna i kommunstyrelsen ta över de strejkandes arbetsuppgifter, exempelvis städa toaletter.
Beslutet var ett så kallat ordförandebeslut, ett beslut som ska vara så brådskande att det måste fattas innan hela kommunstyrelsen kan sammanträda. Men nu får beslutet alltså kritik. Socialdemokraterna ifrågasätter om beslutet är lagligt.
– Vi håller på att se över rättsläget i frågan. Jag har aldrig hört om att förtroendevalda gått in och jobbat och på så sätt underminerat själva strejken. Och även om det skulle vara lagligt kan man ifrågasätta om det är lämpligt, säger oppositionsråd Lisa Norén (S).
Hon tycker att beslutet försvårar för de fackanslutna att utnyttja sin lagstadgade strejkrätt, för om de strejkande ersätts av andra får strejken ingen effekt, vilket riskerar att förlänga konflikten.
– Personligen har jag inget emot att städa toaletter. Men de som är uttagna i strejk har kunskaper och behörigheter som jag saknar, säger Lisa Norén.
Kommer du städa om det blir strejk?
– Vi måste reda ut vad som ens är möjligt. Men det kommer troligtvis inte att ske. Det här måste lösas av parterna. Vi ska vara neutrala.
Men vad är då möjligt? Det tycks vara något oklart. Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) har förtroendevalda i sitt uppdrag som arbetsgivarföreträdare ett ansvar att säkerställa verksamheten och verka för att minimera konsekvenserna av stridsåtgärderna.
Kommunal är av uppfattningen att om en arbetstagare tas ut i strejk är arbetsuppgifterna som den utför satta i blockad.
– Om arbetsgivare beordrar andra att göra det betraktar vi detta som strejkbryteri, säger Malin Sjunnebo, chefsjurist på Kommunal.
Fabian Sjöberg menar att beslutet är lagligt eftersom hela kommunstyrelsen är arbetsgivarföreträdare.
– Vi har ett ansvar för medborgarna även under en pågående konflikt. Om någon vägrar får det stå för dem. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon lag som nämner något som heter "strejkbryteri" utan det är ett ord som används för att driva opinion, säger Fabian Sjöberg.
Men enligt Kommunal kan det bli så att Fabian Sjöberg ensam får ta hand om toaletterna.
– Det är vår uppfattning att det endast är ordföranden i nämnder och styrelser som har en arbetsgivarposition, säger Malin Sjunnebo.