Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) är en förening som består av flera miljöorganisationer, däribland Naturskyddsföreningen. MKG har tidigare anklagat SKB för att undanhålla information om de så kallade LOT-försöken, i vilka exempel av kopparkapslarna som ska omsluta kärnavfallet placerats under marken för att man bland annat ska kunna se hur kopparen utsätts för korrosion.
Nyligen meddelade Strålsäkerhetsmyndigheten att de ger fortsatt grönt ljus till ett slutförvar i Forsmark efter att man har granskat nya resultat från just LOT-försöken. Men miljöorganisationerna menar alltså att SKB låtit bli att redovisa korrosionen på de delar av kapslarna som varit varmast. Bottenplattan är exempelvis väldigt korroderad.
– SKB har medvetet sågat av, analyserat och redovisat resultat från delar av kopparkapslarna som inte har varit särskilt utsatta för korrosion. Det är inte vetenskapligt hållbart. Man måste titta på helheten och det är ofattbart att Strålsäkerhetsmyndigheten accepterar detta. Vi är mycket upprörda, säger Johan Swahn, kanslichef på MKG.
Förklaringen från SKB är att man har analyserat de delar som varit relevanta. Den korrosion som uppstått har påverkats av instängt syre vid inkapslingen och att exempelvis bottenplattan har legat mot sand och inte mot lera som kopparn ska göra i det tänkta slutförvaret. Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer det här som rimliga förklaringar och anser att de har tillgång till det de behöver för att göra en korrekt bedömning.
– Vi har en bra helhetsbild. Man kan alltid ta ytterligare prover men de analyserna som nu har genomförts har gjorts med en helt annan detaljgrad än tidigare och inget oväntat eller anmärkningsvärt har framkommit, säger Bo Strömberg, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Men frågan är och förblir omdiskuterad. Naturskyddsföreningen har tidigare hänvisat till forskning från bland andra KTH-forskarna Peter Szakalos och Christofer Leygraf som studerat just korrosion. Szakalos har kallat korrosionstakten i kopparkapslarna för "katastrofal" och menar att det finns en risk för att det utbrända kärnbränslet läcker ut.
Miljöorganisationerna har krävt att regeringen ska avslå SKB:s ansökan då se inte anser att SKB kunnat visa att kopparkapslarna kommer att hålla. De vill att man ger forskningen tid att komma fram till en bättre slutförvarsmetod.