Kritiken rör flera delar. Bland annat anser många som undertecknat ett gemensamt svarsbrev att planändringen avviker väsentligt från flera avsnitt i översiktsplanen om de särskilda värden som finns i kustområdet. Flera personer vänder sig också emot en ökad exploatering eftersom det skulle bli svårt med vattenförsörjningen. Man anser vidare att det inte finns lämplig plats för någon gemensam avloppsreningsanläggning, och uttrycker oro för dricksvattnets kvalitet på flera fastigheter. Innan kommunen fattar beslut om ändrad detaljplan efterlyses en utredning om miljöpåverkan och en bedömning av markområdets lämplighet för dricksvatten och avlopp.
Det strandnära markområdet, där Rösselängen ingår, anses ha ett högt naturvärde med flera sällsynta växter samt ett rikt djur- och fågelliv. I flera yttranden påpekas att det redan finns många planlagda tomter i närområdet som inte är sålda och bebyggda. Att då planlägga ytterligare mark anses tveksamt. Dessutom menar de klagande att byggnadsnämnden enbart ser till intresset hos den privata markägare som vill utveckla området med tolv nya tomter, och inte till de övriga sakägarna.
Planchefen Christian Blomberg säger till UNT att han har förståelse för en del av den kritik som framförs.
– Men än så länge har jag inte sett något formellt fel från kommunens sida som skulle hindra en förtätning i det här området.
Varför vill kommunen förtäta när det redan finns många osålda tomter i närheten?
– Att utveckla en kommun sker inte över en natt, och vi ser egentligen inte det som ett problem att det finns osålda tomter.
Kritiken om att kommunen enbart skulle gå den privata markägaren till viljes är felaktig, anser Christian Blomberg.
– Givetvis gör inte kommunen detaljplaner för enskilda sakägare, utan för kommunens bästa. Vi sitter på planmonopolet. Men ibland föreslås utvecklingslinjer som stämmer med kommunens egna idéer.
Byggnadsnämnden kommer sannolikt att ha ytterligare dialog med fastighetsägarna vid Färgärdsviken innan man går vidare med planen.
– Vi är alltid öppna för att diskutera med markägare och det kommer nog att krävas mer ingående samråd i det här fallet, säger Christian Blomberg som hoppas att man ska kunna hitta en medelväg.
– Det är lite konstigt i yttrandena att det saknas förslag på förändringar, det är antingen på eller av. Men vi får se om vi kan justera något. Jag har svårt att tro att de är emot all typ av utveckling.