Kritik mot nya äldreomsorgen – facket tar ställning

Den nya planen för äldreomsorgen i Östhammars kommun har väckt irritation hos vårdpersonal och fackordförande. Personalen är trötta på omställningar och känner sig exkluderade. Men kommunen är trygg i att vårdbehoven kommer att tillgodoses.

Virginia Bodin, äldreboendet Tallparksgården i Öregrund, är frustrerad över omställningsplanen. Enligt henne borde Östhammars kommun satsa på att rekrytera ny personal, i stället för omorganisationer.

Virginia Bodin, äldreboendet Tallparksgården i Öregrund, är frustrerad över omställningsplanen. Enligt henne borde Östhammars kommun satsa på att rekrytera ny personal, i stället för omorganisationer.

Foto: Antonios Antoniadis

Östhammar2021-01-29 14:00

Socialnämnden i Östhammars kommun har godkänt en omställningsplan för äldreomsorgen. Strategin är tänkt att leda till en tryggare och mer hållbar äldreomsorg, men nu möts den av kritik från Kommunal.

– Vi är missnöjda med hur det har gått till. Kommunen har inte varir tillräckligt öppen om hela den här processen gentemot personal och medlemmar. Nu meddelar man helt plötsligt att man minskar och flyttar verksamheten, det har skapat mycket ångest och oro, säger Torgny Bohlin ordförande på Kommunal i Östhammar.

Kritiken handlar framförallt att korttidsenheten i kommunen ska bantas ner, från 14 till 7 platser. Östhammars kommun menar att de platserna inte nyttjas i nuläget – eller att de kan användas på ett annat sätt – men enligt Torgny Bohlin sänder det fel signaler att dra ner på verksamheten. Framförallt med tanke på hur demografin i Östhammars kommun ser ut.

– Jag har svårt att se hur det ska bli rätt när vi egentligen behöver utöka verksamheten. Det finns redan en stor andel äldre i kommunen, ju fler de blir desto större blir behovet av vård och det borde ge mer personal. I stället gör kommunen en omorganisation som saknat förankring hos personalen, säger han.

UNT har också varit i kontakt med Virginia Bodin. Hon är undersköterska och arbetar på äldreboendet Tallparksgården i Öregrund. Hennes arbetsplats kommer också att påverkas av omställningsplanen.

– Vi är trötta på all omorganisation och att ledningen inte lyssnar på personalen. Den här gången ska vi jobba ihop med nattpatrullen och förlita oss på kameraövervakning. Det gör mig orolig. När något akut händer finns risken att de boende får vänta om vi får larm på samma gång, säger hon.

Just Tallparksgården kommer att ingå i en gemensam nattorganisation. Personalen kommer att ansvara för det ordinära nattarbetet samtidigt som de tar hand om boendena vid Olandsgården, Lärkbacken och Tallparksgården som beviljats nattinsatser. Det är ingen bra lösning, enligt Virginia Bodin.

– På natten är vi bara två personal med 23 boende. Hur ska det gå om vi får flera larm samtidigt på olika platser i kommunen? Våra dementa kommer att bli oroliga. Dessutom vill vi ju inte vara själva på hela gården. Jag älskar mitt jobb när de äldre får den vård de behöver, men så är det inte nu och det gör oss upprörda, säger hon.

UNT kontaktar Johan Steinbrecher, verksamhetsområdeschef i Östhammars kommun, men han håller inte riktigt med hur situationen målats upp.

– Nattarbetet kommer att bli flexiblare, men bemanningen styrs av behoven. Sen är det alltid svårt med kommunikationen. Facket har informerats under arbetets gång och även om det blir omställningar är alla garanterade sina anställningar, säger han.

Både personal och facket verkar tycka att resurserna redan är knappa. Hur kommer det sig att ni väljer att dra ner på antalet platser på korttidsenheten?

– Våra utredningar visar att behovet är mindre där. Jag har respekt för personalens upplevelser, men allt vi gör är anpassat efter behoven som vi följer upp i våra system. När det gäller personal så har vi ökat bemanningen de tre senaste år vilket kan ses i ökade personalkostnader. Under 2018 var vår kostnad 53,9 miljoner och för 2020 blev kostnaden 75 miljoner, just för att vi sett ökade behov, säger Johan Steinbrecher.

Omställningsplanen

Det här innebär den bland annat:

  Korttidsenheten flyttar från vårdcentrum till Lärkbacken. Platserna minskar från 14 till 7. Start 1 april 2021.

  Särskilda boendena Edsvägen 16 och Parkvägen ställs om till enbart demensboenden. Från och med 1 april 2021.

  Ny nattorganisation SoL som är gemensam för ordinärt boende, Olandsgården, Lärkbacken och Tallparksgården startar 1 juni 2021.

• Ny resurspool startar 1 juni 2021.

• Ny hemsjukvårdsorganisation startar 1 april 2021. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!