Kritik mot köksorganisation i Östhammar

Det nya förslaget till köksorganisation för äldreboenden, skolor och daghem i Östhammars kommun stöter på patrull. Miljökontoret påpekar i ett yttrande att det ställs mycket stora krav även på kök som bara ska värma mat. Husmödrarna ifrågasätter också om det verkligen blir så mycket billigare.

Östhammar2004-02-03 00:00
I den utredning som gjorts finns ett förslag om att bara ha sex tillagningskök istället för som idag 24 stycken produktionskök. Tanken är att centralköken ska laga all mat som sedan kyls ner och fraktas ut till verksamheterna. Vid serveringstillfället värms maten i en kombiugn.

Hygien viktig
Avsikten med den nya organisationen är att spara pengar. Kommunchef Sten Huhta har också påpekat att många kök är i behov av renovering och att det är svårt att uppfylla miljökontorets hårda krav överallt.
Men i ett yttrande över den nya metod som föreslås, med tillagning följd av snabb nedkylning, skriver nu inspektör Ronald Sjölund bland annat: "Hygienen är mycket viktig med tanke på de stora riskerna med den speciella tekniken. Personalens noggranhet och kunskaper samt en mycket hög mikrobiologisk standard i lokalen vid hanteringen är väsentlig. Om det uppstår brister i hygienen eller kylhanteringen så kan bakterier ges tillfälle att växa under den långa lagringstiden."

Husmödrar tveksamma
Miljökontoret måste också gå igenom alla kökslokaler på nytt om man väljer det här alternativet. Man påpekar särskilt att "en förändring i produktionssätt inte kommer att sänka miljökontorets bedömningsnivå i tillsynen".
Även de olika husmödrarna inom skolmåltidsverksamheten har yttrat sig över utredningen. De ser inte några fördelar med den nya metoden. Istället påpekar de att det måste till nya investeringar i form av bland annat speciella bilar som transporterar ut maten. De menar också att personal kanske ändå måste göra iordning sallader och tillbehör, och att det då inte verkar bli mycket till besparing. Istället föreslår de att varje husmor ska få en egen budget och kunna göra beställningar själv. Ute på landsbygden (där inga privata näringsställen finns) skulle man också kunna sälja matlådor till både privatpersoner och företag.
Kommunchef Sten Huhta menar dock att den konsult som gjort utredningen tagit hänsyn till de investeringar som måste göras initialt.
- Det är medräknat och de investeringarna är inte så stora. Men vi har inte tagit ställning till det här i kommunen ännu och vi är öppna för andra förslag till lösningar från personalen.

FAKTA Östhammars kommun har låtit en konsult utreda köksorganisationen. Konsultens förslag var att Frösåkersskolan, Bruksgymnasiet, Österbyskolan, Olandsskolan, Ekbacka i Österbybruk och Solgården i Östhammar skulle fungera som centralkök. Övriga kök skulle enbart syssla med att värma mat som transporterats ut från centralköken. Enligt utredarna sparar man på det här sättet sju miljoner kronor om året i minskade driftskostnader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!