Som UNT tidigare har skrivit anser flera insatta i slutförvaret att sista augusti i år är ett kritiskt datum för att fatta beslut i frågan. Johan Dasht, vd för Svensk kärnbränslehantering (SKB) säger att den juridiska processen för slutförvaret antas ta två och ett halvt år.
– Vi har ett kontinuerligt flöde av uttjänt kärnbränsle och det är beräknat att mellanlagret är fullt i december 2023, förklarade han för de två partiledarna.
En åsikt som delas av Forsmarks vd, Björn Linde, som i början av veckan sade att man kan vänta en elkris om ett beslut inte fattas om en vecka.
Miljöminister Per Bolund (MP) har tidigare sagt att han och regeringen tror att det kan gå snabbare med ansökan om den delas upp i två delar. Något som Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni inte tror på.
– Det handlar bara om politik. Miljöpartiet vill avskaffa kärnkraften och nu hittar de ett sätt att lägga ned den bakvägen, säger Ulf Kristersson.
Både Östhammars och Oskarshamns kommuner har tidigare påpekat vikten av det kommunala självstyret och anser att regeringen genom sitt agerande bryter mot det.
– Det här är ett allvarligt avtalsbrott regeringen står för i förhållande till kommunerna och energiproducenterna. Det är något båda regeringspartierna borde tänka igenom riktigt noga. Se till att fatta ett beslut med hela paketet, för Oskarshamn vill veta att slutförvaret är redo att ta emot bränslet, säger Nyamko Sabuni.
Beslutet om förvaret kan bara fattas av regeringen och Nyamko Sabuni tror att det kommer vara svårt att pressa den till att fatta ett snabbt beslut.
– När regeringspartierna inte kan komma överens utsätter de hela samhället för en stor fara och det är helt oacceptabelt.
Ulf Kristersson fortsätter och menar att regeringen förlamar beslutsfattandet i frågan.
– Det är rent ansvarslöst, man riskerar svensk elproduktion.
Båda partiledarna tror att kärnkrafts- och slutförvarsfrågan kan bli en viktig valfråga inför nästa års val.
– Den är viktig för Sverige som industrination men även för klimatet. Om vi ska ställa om från olja måste vi ha en ren elproduktion, säger Kristersson.
Nyamko Sabuni tror många har svårt att föreställa sig en situation där det inte finns någon el i uttagen.
– Det är den situationen som regeringen är på väg att utsätta svenska befolkningen för redan från 2024.