Krismöte om Östhammars skolor
Det var en kärv höst och en lika tuff vår väntas för elever och personal i Östhammars skolområde. Den bistra ekonomin är en orsak, men det finns fler. Det menar Föräldranätverket som i tisdags träffade politiker och ledande tjänstemän.
— Egentligen ska vi inte blanda oss i de här frågorna men jag ser det som mitt ansvar att samla ihop personer som har frågor om den kommunala verksamheten, säger Margareta Widén Berggren och poängterar att hon genom det här mötet inte underkänner barn- och utbildningsnämndens arbete.
Det finns flera orsaker till det ovanliga mötet som hölls i samband med kommunstyrelsens arbetsutskott.
Under hösten har fullmäktigeledamoten Mats Sjöborg (fp) sonderat terrängen för att starta en ny gruppering med skolintresserade politiker och andra berörda eftersom han anser att barn- och utbildningsnämnden har misslyckats i sitt arbete att reda upp de problem som uppstått inom skolan i kommunen.
Margareta Widén Berggren tycker däremot inte att en sådan utomparlamentarisk grupp kan leda till något bra.
— Om man ska lösa problem måste man gå till det forum där det är möjligt, nämligen barn- och utbildningsnämnden, menar hon.
En annan orsak till mötet var att Föräldranätverket i Östhammar ställt en rad frågor till rektorerna i skolområdet, frågor som de inte anser att de har fått svar på.
Upprinnelsen till gruppens bildande var det stora sparpaket som lades inför den gångna hösten och som gjort att Östhammars skolområde har en lärartäthet på 6,9 lärare per 100 elever.
— Vi kontaktade Margareta Widén Berggren eftersom vi ansåg att ingen tar tag i de problem som finns, säger Kenneth Stensson, aktiv i Föräldranätverket.
Föräldranätverket anser sig ha hittat fem grundläggande problemområden i Östhammars skolområde, och det rör sig inte om ekonomi. De har genom samtal med politiker och tjänstemän hittat brister inom ledarskap, arbetsfördelning, ansvar och befogenheter, kommunikation och förtroende.
— Jag anser att man har misslyckats när det är ett stort gap mellan målen och vad man faktiskt uppnår, säger Leif Björklund från Föräldranätverket.
Två fackliga representanter från Lärarförbundet respektive Lärarnas riksförbund är också inne på samma linje. På UNT-debatt i lördags skrev Monica Annersten och Fred Söderberg om att utvecklingsmålen i skolan står i sotsvart kontrast mot verkligheten.
Föräldranätverket efterlyser bland annat att barn- och utbildningsnämnden blir bättre på att följa upp sina beslut och Bo Wedin (s), ledamot av nämnden, menar att det kommer att göras.
— Vi följer visst upp besluten, men kanske mer slumpmässigt. Det ska vi göra mer kontinuerligt. Det är klart att vi diskuterar våra beslut.
Resultatet av det två timmar långa mötet med över 20 personer blev att utbildningschefen Håkan Karregård fick i uppdrag att 10 februari redovisa hur förvaltningen arbetar med problemen. Han kommer också att samla nätverket och rektorerna för att berätta hur skolan och förvaltningen arbetar med de områden där nätverket anser att det finns problem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!