– Vi var tillbaka på ruta ett, säger Hans Andersson, vd.
Österby Marine, som tillverkar propellerblad, turbiner och vattenmotorer är traditionellt sett en arbetsplats med många män. Av de drygt 130 anställda finns det en handfull kvinnor. Genom en satsning under 2004-2007 anställdes tio kvinnor och målet med en kvinna per avdelning vara nära. Tills finanskrisen kom.
– Det var som att stänga en dörr om hela omvärlden. Vi hade inga order och inga orderförfrågningar. Det tog slut över en natt, säger Hans Andersson, vd för Österby Marine.
Företaget tvingades säga upp 40 personer och lågkonjunkturen med dess personalneddragningar fick konsekvenser för jämställdhetsarbetet. Principen i lagen om anställningsskydd, las, om turordning med ”sist in först ut” drabbade främst de nyanställda kvinnorna. En av dem var Camilla Brodin som anställdes våren 2008 och som fick lämna sin arbetsplats ett drygt år senare.
– Fy, det var det värsta som hänt i hela mitt liv. Jag trivdes så bra och det var jättejobbigt att bli av med jobbet på grund av lågkonjunktur, säger hon.
I dag har runt hälften av alla kvinnor återanställts, Camilla Brodin en av dem. Förut var de två tjejer som jobbade som modellfraktare, i dag är hon ensam. Även om hon själv riskerar att bli av med jobbet vid nästa långkonjunktur tycker hon ändå att principen med sist in först ut är rimlig.
– Den som är ny har inte samma erfarenhet, naturligtvis är det de som kan mindre som får gå. Det är mest rättvist, men att själv bli drabbad, det är inget kul.
Eftersom las ledde till att kvinnorna fick gå när produktionen gick ner är vd:n Hans Andersson kritisk.
– Jag har respekt för att hur länge man har arbetat på ett företag, det måste vara med som en parameter. Men det får inte bli att företag urholkas. Det är vissa grupper, ungdomar och tjejer, som påverkas av konjunkturer och de åker in och ut. Det är inte bra, säger han.
Han anser därför att lagen bör ses över för att skapa harmoni mellan jämställdhetsarbete och turordning.
– Man måste mjuka upp las på något vis och debattera om det här, i dag är det framför allt i media väldigt polariserat med arbetsgivare mot facket. För en ändring ställer det krav på bägge parter. Det får inte bli att de jobbar mot varandra, säger han.