Polismannen ska bara göra en rutinmässig nykterhetskontroll och närmar sig bilen som stannat till vid vägkanten. Men när dörren öppnas och lampan tänds möter hans blick ett kritvitt ansikte perforerat med nålar i ett rutnät.
? Ja, jag skulle på Halloweenfest, och jag råkade visst skrämma slag på den där polisen, berättar Gustav Ljungdahl och ler nöjt.
För hur skulle polismannen kunna veta att han just stiftat bekantskap med en man som tar maskeradutklädning på största allvar ? eller att temat för aftonen var åttiotalsskräckisen Hellraiser.
I den faluröda stugan intill föräldrahemmet på Lavarö delar Gustav Ljungdahl ateljé med sin lika konstnärliga mor. Här ockuperar han ena halvan av arbetsbordet med delar av masker och figurer. I badrummet ligger en skumgummihaj och väntar på att spela huvudrollen i en film.
När andra cosplayspelare lägger ut tusentals och åter tusentals kronor på att förfärdiga detaljrika kostymer från tevespel och filmer har Gustav Ljungdahl valt att i mesta möjligaste mån använda sig av återvunnet material. Korkar, plastkrukor och gamla vägskyltar.
? Att inte ha några vidare resurser gör att man tvingas bli ännu mer kreativ.
Exempelvis har hans storasyster bidragit med ett gammalt rosa liggunderlag, fullklottrat med namn på tonårskärlekar, som numera utgör stommen i en del av dräkterna.
? Oftast kostar mina dräkter runt 500 spänn att tillverka. Det dyraste dräkt jag någonsin skapat var när jag klädde ut mig till kvinnan från spelet Bayonetta. Men då var jag också tvungen att köpa till peruk och klackskor i storlek 43, säger han.
För att kunna syssla så mycket som möjligt med dräktbyggandet har Gustav Ljungdahl valt bort en fast tjänst som vägarbetare till förmån för en timanställning.
? Jag tjänar kanske inte så mycket pengar men jag har ett roligt liv. Och en vacker dag hoppas jag att jag ska slippa ringa runt och erbjuda mina tjänster till höger och vänster inom tevespelsbranschen, och i stället bli uppringd.
Och kanske är cosplay-EM i London en bra början. Med tjugotre deltagande länder och ett eller två bidrag per land är visserligen konkurrensen stor, samtidigt som den innebär en möjlighet att få visa upp sig och sin förmåga.
? Nu får jag gå runt med riktigt varma kläder i en vecka för att vänja mig vid dräkter av skumgummi lagom till tävlingen, säger han och drar på sig en blå mask med utomjordingsögon, blinkandes med hjälp av dioder monterade på insidan.
? Kan jag ta av mig masken nu? hörs Gustav Ljungdahls kvävda röst från masken:
? Det börjar bli lite svårt att andas.
Kreativ klädsel tar honom till EM
Utklädningsintresset fanns där redan som liten. Dessutom har han en rejäl dos av både kreativitet och tålamod. Nu tävlar Gustav Ljungdahl i kostymtillverkning när EM i cosplay arrangeras i London i slutet av månaden.
Gustav Ljungdahl deltar i Cosplay-EM med sina egenhändigt tillverkade dräkter.
Foto: Anna-Cajsa Torkelsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!