Krav på beslut om slutförvaret: "Tiden har runnit iväg"

Sveriges kärnbränsleavfall har snart ingen plats att mellanlagras på. Östhammars kommun ser lösningen i att bygga ett slutförvar, men beslut från regeringen dröjer. Nu varnar SKB att tiden är knapp.

Ett beslut om att utveckla slutförvaret måste komma till sommaren. Det menar både Johan Dasht, vd på SKB, och Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande.

Ett beslut om att utveckla slutförvaret måste komma till sommaren. Det menar både Johan Dasht, vd på SKB, och Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Press/Robin Aron

Östhammar2021-02-12 17:00

Under fredagen berättade Torbjörn Wahlborg, produktionschef för Vattenfall, för Dagens Nyheter att det är bråttom. Han förklarade att det är ont om plats på lagret där landets kärnbränsleavfall mellanlagras. Lösningen är att bygga slutförvaret i Forsmark. Om det inte sker innan sommaren finns risken att kärnkraftverken får pausa sin verksamhet, menar Torbjörn Wahlborg.

UNT har pratat med Johan Dasht, vd på SKB, för att höra hur de ser på tidsutrymmet.

– Tiden har runnit iväg. Ansökan gjordes redan 2011 och frågan har legat hos regeringen sedan 2018. Nu närmar vi oss en deadline. Beslutet måste komma senast under sommaren, annars kommer vi inte kunna påbörja bygget samt hantera mellanlagret i tid, säger han.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) sade till Sveriges Radio att det kan gå snabbare om SKB:s ansökan delas upp i två delar, en för slutförvaret och en för utbyggd mellanlagring. Hur ser du på det?

– Det går inte. Regeringen måste fatta beslut om en helhetslösning. Det här är ett sammanhängande system, och när vi fortsätter lagra in bränsle i mellanlagret behöver vi också kunna skicka iväg det äldsta bränslet till ett slutförvar, säger Johan Dasht.

– Tidigare miljöministern har lyft att frågan om mellanlager och slutförvar ska beslutas om gemensamt. Det synsättet delar vi. Det är också viktigt för Oskarshamns kommun att frågan inte hanteras separat. De kommer inte att tillåta att mer bränsle lagras in i mellanlagret förrän slutförvaret godkänns, säger han.

UNT har pratat med Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande, om frågan.

– Jag tycker att det är svagt, mycket svagt, av regeringen och miljöministrarna. De visar noll respekt för den kunskap och analys som myndigheterna, mark- och miljödomstolen och kommunerna kommit fram till, säger han.

När det gäller en uppdelning av frågan anser Jacob Spangenberg (C) att det vore lämpligast att lyssna på myndigheterna.

– Det är trams. Vi är ett pionjärland som har en metod som uppfyller kraven för ett slutförvar: varför inte ta vara på det? Ibland känns det som att det är ett krypskytte mot kärnkraften, säger han.

Nej, Jacob Spangenberg (C), är tydlig med sitt budskap; beslutet måste fattas, och det snarast.

– Regeringen måste bestämma sig under året, annars blir vi tvungna att stänga ner kärnkraften i förtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!