Krav på ändrade villkor för säljakt
Ändra och utvidga villkoren för jakt på säl! Det måste bli tillåtet att skjuta säl från båt, annars når vi aldrig målet att skydda, utveckla och främja fisket.
I år ändrar inte Naturvårdsverket villkoren för skyddsjakt på säl. Det betyder bland annat att sälarna endast får skjutas från land. Det reagerar Kent Herdin kraftigt mot:
— Varje gång jag är ute och fiskar i Öregrund ser jag uppemot ett tiotal sälar mellan Örskär och Svartklubben. Sälen jagar överallt, finns på 1,5 meter grunt vatten, tar sig in i vassen och många andra ställen, säger han och fortsätter:
— Sikfisket är helt utslaget på grund av sälens framfart. Gädda, gös, sik och lax är andra arter som minskat kraftigt av samma skäl. Sälen ska vara i havet och inte som nu långt inne i skärgården. Därför vill vi skjuta bort den sälstam som finns inne i skärgården, säger han.
Nät i soporna
Men, säger han, det är i det närmaste omöjligt:
— Ja, för det finns helt enkelt inte jaktmark i närheten av sälarna inom vattenområdet Örskär-Svartklubben. Ska sälarna kunna skjutas just där måste det ske från båt. Därför måste det bli en ändring i villkoren. Det finns alldeles för mycket säl. Fiskevårdsföreningen har slängt minst trettio nät i soporna som förstörts av fisken.
Kent Herdin tycker att länsstyrelsen skulle få möjlighet att ge någon jägare i uppdrag att skjuta säl på områden där inte yrkesfiskarna fiskar - och att det får ske från båt.
- Jag är jägare och tar gärna ett sådant uppdrag, säger han.
Per Risberg vid Naturvårdsverket säger att alla med jakträtt får skjuta säl, men bara från land:
— Genom att låta någon göra skjutprov från båt ska vi utreda möjligheten att skjuta säl från båt. Problemet med att skjuta från båt är att underlaget inte är fast och att det finns risk för skadeskjutningar. Det är svårt att träffa rätt vid rörligt underlag. Det finns sätt som kringgår regeln att skjuta från land, exempelvis genom att bygga jakttorn på grynnor, säger han.
Skyddsjakt på 170 gråsäl
Det är meningen att skyddsjakten på säl ska förebygga skador på yrkesfisket. Naturvårdsverket ger därför tillstånd till skyddsjakt på 170 gråsälar fördelat på länen längs Östersjön från Östergötlands län och norrut. Det är oförändrat antal från i fjol. Samtidigt fördelar Naturvårdsverket 17 miljoner till länsstyrelserna för de sälskador som yrkesfisket drabbas av.
I fjol sköts 83 av 170 sälar. I år tillåts skyddsjakt i Norrbottens län på 36 sälar, Västerbotten 18, Västernorrlands 14, Gävleborgs 34, Uppsala 20, Stockholms 23, Södermanlands 10 samt Östergötlands län 15 sälar.
Fördelningen av ersättningen till sälskador är 2,77 miljoner till Norrbottens län, 1,55 miljoner Västerbotten, 1,55 miljoner Västernorrland, 1,26 miljoner Gävleborg, 1,4 miljoner Uppsala, 540 000 Stockholm, 460 000 Södermanland, 310 000 Östergötland, 1,56 Kalmar, 420 000 Gotland, 750 000 Blekinge 750 000 Skåne, 680 000 Halland samt 1,26 miljoner kronor till Västra Götalands län.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!