Kraftsamling mot våld

Fokus på förövaren, inte offret. Det var ledorden under ett seminarium på måndagen där kommunens representanter träffades med riksdagsledamöter för att diskutera hur man kan förhindra våldet i framtiden.

Idag får våldsförövaren sitt straff, men behandlingen är frivillig. Vi vill se att behandlingen blir en obligatorisk del i domen" sa Kristina Forsberg, från Kvinnojouren Freja i Östhammar under måndagens presskonferens.

Idag får våldsförövaren sitt straff, men behandlingen är frivillig. Vi vill se att behandlingen blir en obligatorisk del i domen" sa Kristina Forsberg, från Kvinnojouren Freja i Östhammar under måndagens presskonferens.

Foto: Ida Persson

Östhammar2012-09-03 19:32

Under våren utsågs Carin Götblad till Sveriges nya samordnare för arbetet mot våld i nära relationer. Hon och Socialstyrelsen har nu fått i uppdrag att fokusera mer på våldsutövaren för att förhindra våldet, ett steg som Östhammars kommun velat se länge.
– Det här är ett positivt steg framåt och jag hoppas att vi kan få sätta i gång arbetet mer konkret nu, sa Kristina Forsberg, ordförande för Freja kvinnojour i Östhammar, på måndagens presskonferens.

Östhammar är en av de kommuner i landet som engagerat sig i frågan om en nationell behandlingsmodell för utövare av våld i nära relationer och under 2006–2007 skickade kommunen ett lagförslag till regeringen om att införa en lagstadgad, tvingande behandling för förövare.
– I dag får man sitt straff, men behandlingen är frivillig. Varför ska det vara så när kvinnorna ofrivilligt måste leva frihetsberövade eftersom de inte vågar gå ut på gatan? sa Kristina Forsberg.

Underrubriken för seminariet var: hur går vi vidare? och under dagen hölls bland annat föreläsningar om den norska behandlingsmetoden Alternativ Till Våld (ATV). Modellen som redan nu prövas i sju svenska kommuner fokuserar på förövaren och behandlar aggressiva beteendemönster hos den som utövar våld. Men metoden har kritiserats i regeringen, bland annat eftersom man inte sett några konkreta resultat.
Bland samtalsdeltagarna fanns riksdagsledamot Solveig Zander (c) som motionerat om att införa metoden på nationellt plan.
– I dag avsätts mycket pengar till kvinnojourerna, men pengarna måste användas på rätt sätt. Rikskvinnocentrum i Uppsala har bidragit med mycket, men det räcker inte. Det vi nu borde fokusera på är en ny behandlingsmetod som fungerar, sa hon.
– Det gäller att inget tappar fokus på frågan och att vi inser att länsstyrelser och kommuner har ett åtagande att belysa frågor om våld och jämställdhet, sa riksdagsledamot Agneta Gille (s) som också var på plats under måndagen.

Hans Åberg, psykolog och psykoterapeut har jobbat med ATV-metoden på Uppsala mansmottagning och var positiv till kommunens arbete.
– Östhammars kommun är ett förnämligt exempel på hur man kan gå förhindra våld i nära relationer, inte bara i länet utan i hela landet och kanske till och med världen. Här finns en tilltro till att man kan göra saker bättre, sa han.

FAKTA

Alternativ till Våld (ATV) startades i Oslo i 1987 som den första europeiska behandlingsmetoden för män som utövar våld mot sin partner.
Metoden används i dag i sju svenska kommuner, Kalmar, Nybro, Torsås, Emmaboda, Mönsterås, Borgholm och Mörbylånga samt i Danmark, Norge, Åland och Island.
Behandlingen bygger på att motverka aggressiva beteendemönster hos förövaren och behandlar kvinnor och män som utövar våld. Även barn som bevittnat våld i hemmet behandlas med metoden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!