Kraftig ökning av antalet borreliafall
Antalet fall av den fästingburna sjukdomen borrelia har ökat kraftigt på Öregrunds vårdcentral i sommar. Nästan dubbelt så många har fått diagnosen jämfört med under juli månad i fjol.
Hon tror att orsaken kan vara det ökade antalet fästingar till följd av den fuktiga sommaren. Borrelia sprids via fästingbett och ungefär en av fem fästingar bär på sjukdomen. En annan förklaring är att folk blivit mer medvetna om riskerna med bett.
— Det kan vara så att man nonchalerat det förut. Men i och med att man fått mer kunskap har man blivit duktigare på att söka hjälp, säger Lena Kamf.
Johan Normark, läkare på Öregrunds vårdcentral, behandlar två till tre borreliafall om dagen.
— Oftast har patienterna typiska runda märken. Det är måltavleformade utslag med röd kant, säger han.
Hjärnhinneinflammation
Enligt Johan Normark är borrelia en sjukdom med två faser.
— Det börjar som en infektion i huden som ger de karaktäristiska utslagen. De försvinner efter två till fyra veckor. Sedan kan bakterien infektera andra vävnader.
Följden kan bli bland annat hjärnhinneinflammation.
— Därför är det bra att behandla på ett tidigt stadium, säger Johan Normark.
Ungefär hälften av alla drabbade får inga utslag i första fasen, vilket gör sjukdomen svår att upptäcka. Dessutom kan borrelia ligga dold länge innan man märker av symptom i fas två.
Lömsk sjukdom
— Det är en väldigt lömsk sjukdom. Efter att utslagen försvunnit kanske man inte tänker på det. Men efter månader eller år kan man få komplikationer, säger Johan Normark.
Mot borrelia finns ännu inget vaccin men sjukdomen behandlas effektivt med antibiotika.
Också på vårdcentralen i Östhammar märks en ökning av antalet borreliafall. Enligt verksamhetschef Maria Westerlund är det svårt att säga hur många fler det rör sig om eftersom det inte förs någon statistik.
— Men det är en ökning helt klart, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!