Kraftig nyrekrytering på Forsmark

De många pensionsavgångarna de senaste åren har inneburit att erfaren personal försvunnit från Forsmark. Nyrekryteringen är stor, men kritiker menar att kunskapsnivån har sänkts — och att en del av säkerhetskunnandet har försvunnit.

Östhammar2006-08-02 00:00
Forsmark rekryterar ny personal för fullt, man har till och med en överrekrytering om cirka 100 personer för att garantera att kunskapsnivån i kärnkraftsbranschen hålls intakt. Och antalet internutbildningar är större än någonsin.
— Det är oerhört viktigt att vi kan hålla en hög kompetensnivå inom personalstyrkan. Det betyder inte bara att de anställda ska vara teoretiskt kunniga, utan också att de ska har grundliga kunskaper om de faktiska förhållandena på arbetsplatsen, säger Claes-Inge Andersson, informationschef på Forsmark.
— Trots att många av våra kunniga medarbetare slutar kan vi klara kompetensen i verksamheten genom överrekrytering och utbildningssatsningar.
Varken Forsmark eller SKI upplever att det finns ett problem med att hitta kompetent personal som vill jobba med kärnkraft.
Men inte alla är övertygade.
— Bara det faktum att man utför underhållsarbete på ett viktigt ställverk medan reaktorn fortfarande är i drift är ett tecken på att säkerhetstänkandet har minskat, säger Lars-Olov Höglund, kärnkraftsexpert och tidigare chef för konstruktionskontoret för Forsmark.

Falsk trygghet
Lars-Olov Höglund, som i gårdagens UNT kritiserade de svenska kärnkraftverken för undermålig säkerhet, driver i egenskap av fristående konsult i företaget Kärnkraftteknik processer mot några kärnkraftsbolag. Han anser att hans säkerhetskritik har lett till att kärnkraftsbolagen bojkottat honom från upphandlingar.
För fyra år sedan vann han också en strid mot Ringhals och Forsmark i länsrätten i Uppsala. Rätten konstaterade att bolagen hade brutit mot lagen om offentlig upphandling när man diskvalificerade Kärnkraftteknik från slutronderna i flera upphandlingar.
— Jag är ingen kärnkraftsmotståndare, men jag är mån om att säkerheten är minst lika hög som den var när kärnkraftverken startade, säger Lars-Olov Höglund.
— Vi får vaggas in i en falsk trygghet och tro att de svenska kärnkraftverken är säkrast i världen. Vid den tidpunkt de svenska supersäkra reaktorerna började byggas betraktades Volvo Amazon som världens säkraste bil. Det borde få folk att tänka till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om