Kraftbolag studerar havsörnar

Planerna på en vindkraftspark vid biotestsjön i Forsmark har nu tagit ytterligare något steg på vägen. Sedan förra hösten har havsörnarna vid sjön studerats regelbundet. Redan om två år tror Vattenfalls projektledare att en vindkraftspark kan finnas på platsen om allt går som det är tänkt.

En yngre havsörn attackerar några viggar i biotestsjön i Forsmark. Att det är gott om havsörn vid biotestsjön är välkänt bland ornitologerna och frågan är nu om havsörnarna kan samexistera med den planerade vindkraftsparken.

En yngre havsörn attackerar några viggar i biotestsjön i Forsmark. Att det är gott om havsörn vid biotestsjön är välkänt bland ornitologerna och frågan är nu om havsörnarna kan samexistera med den planerade vindkraftsparken.

Foto: Kustbild/Alf Sevastik

Östhammar2008-08-30 00:01
Biotestsjön ligger för ovanlighetens skull nästan spegelblank den här kvällen. Regnet har precis lättat och solen glimtar fram genom molnen. Hägrar, svanar och skarvar möter oss på kobbarna ute i sjön. Havsörnen däremot håller sig retligt nog borta.
Men att det finns mycket havsörn i och runt biotestsjön är ett känt faktum bland ornitologer. Sedan oktober förra året har Alf Sevastik, Östhammar, som studerat havsörn sedan 70-talet, och ornitologen Jan Pettersson vid konsultföretaget JP Fågelvind följt havsörnarnas flygmönster på platsen på uppdrag av Vattenfall.
- Vi jobbar för att få fram örnarnas beteende i området och står och antecknar hur de rör sig. Sammanlagt är vi ute sex dagar i månaden i varierande väderlek. Vi börjar någon halvtimme före soluppgången och avslutar vid solnedgången, berättar Alf Sevastik.

Hur många havsörnar de observerar på ett pass varierar.
- I förra veckan såg vi 21 örnar under åtta timmar. Men det intressanta för oss är inte antalet utan hur de rör sig.
I första hand kommer örnarna till sjön för att proviantera.
- Biotestsjön är något av ett smörgåsbord för dem. Här finns mycket mat i form av fisk och sjöfåglar. Hade vi inte haft biotestsjön hade det nog inte varit lika mycket örn på den här platsen, säger Alf Sevastik.

En bidragande orsak är det något varmare vattnet i sjön som gör att isen aldrig lägger sig vintertid. Örnarna kan därmed lätt hitta mat året runt.
Men frågan är nu om de vindkraftverk som planeras riskerar att störa eller innebära någon fara för havsörnarna.
- Syftet med den här studien är att undersöka möjligheterna till samexistens mellan vindkraft och havsörnar eftersom det här är ett område där man har sett att det finns mycket örn, säger Vattenfalls projektledare Gustav Egerup.
Han berättar att Vattenfall ser stora fördelar med vindkraft vid biotestsjön. Tanken är att de 12-15 verken, 80-100 meter höga, ska placeras på landremsorna runt sjön.
- Det är väldigt goda vindförhållanden vid biotestsjön och dessutom har vi ca 1000 medarbetare vid kärnkraftverket i närheten som kan det här med elproduktion och drift och underhåll.

Parken skulle kunna ge förnyelsebar el som räcker till ungefär 20 000 hushåll. Projektet ingår som en del i Vattenfalls satsning på vindkraft framöver.
- Vi satsar 40 miljarder under en tioårsperiod. Målet är att producera 8 TWh vindkraftsel till 2016, säger Gustav Egerup.
Satsningarna sker både till havs och på landbacken och Vattenfall menar att de kommer att vara lönsamma.
- Här vid biotesten skulle det absolut vara lönsamt på grund av de goda vindförhållandena. Vi bygger inget om det inte är lönsamt.

Men innan beslut fattas ska ett antal olika aspekter utredas, däribland eventuell påverkan på örnarna. Förs i november i år när örnstudien är klar kan man dra några slutsatser av det insamlade materialet. Vad händer om studien visar att örnar och vindkraftverk inte kan samexistera på ett bra sätt? Avbryter Vattenfall satsningen då?
- Det får vi ta ställning till när studien är gjord. Det är en hypotetisk fråga i dag, säger Gustav Egerup.
FAKTA Biotestsjön
Biotestsjön är ett invallat havsområde i Forsmarks skärgård. Här släpps uppvärmt kylvatten från kärnkraftverket ut vilket innebär att temperaturen i vattnet är högre än normalt. Biotestsjön har under lång tid fungerat som en forskningsanläggning och Fiskeriverket har ansvarat för undersökningarna på platsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!