Rättegången mot kommunen inställd

Det blev seger för de bridgespelande pensionärerna. Men frågan är hur länge kommunen kan hedra den nya överenskommelsen och samtidigt följa lagen?

Under första halvåret 2023 fick Sven Persson Bridge räkningar på drygt 20 500 kronor i stället för 1 560 kronor, som 5 kronor per deltagare och tillfälle skulle ha landat på.

Under första halvåret 2023 fick Sven Persson Bridge räkningar på drygt 20 500 kronor i stället för 1 560 kronor, som 5 kronor per deltagare och tillfälle skulle ha landat på.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2024-11-04 18:00

För ett år stämde Sven Persson Bridge kommunen. Föreningen, som håller till i Öregrundshallen med samma namn, ansåg att kommunen ensidigt valt att höja taxan som föreningen behövde betala för att använda lokalen med motsvarande 1 200 procent.

Bridge- och bordtennisentusiasten Sven Persson byggde hallen i början av 2000-talet och skänkte den sedan till Östhammars kommun. Enligt bridgesällskapet var ett villkor för överlåtelsen att klubben skulle få hyra lokalen för 5 kronor per deltagare och tillfälle.

undefined
I åratal har framför allt pensionärer spelat bridge i Sven Persson-hallen, frågan är hur länge de får vara kvar?

Men enligt kommunen har det aldrig funnits något formellt avtal och därför började man för två år sedan skicka räkningar till bridgeklubben med den summa alla andra föreningar måste betala, då 240 kronor per timme.

– Det fungerar inte att skattebetalarna ska gå in och sanktionera vissa föreningars verksamhet, sade dåvarande verksamhetschef Elin Dahm.

Men nu är huvudförhandlingen i Uppsala tingsrätt inställd eftersom parterna har förlikats. De har kommit överens om att föreningen ska betala 10 kronor per deltagare och tillfälle "till dess Östhammars kommunfullmäktige beslutar om annat".

undefined
Bridge- och bordtennisentusiasten Sven Persson donerade hallen till kommunen för att det skulle finnas en plats där hans två stora intressen kunde utövas.

– Vi är nöjda med förlikningen. Vi har räknat upp taxan till dagens penningvärde. Det här möjliggör för framför allt pensionärer att kunna fortsätta spela bridge, säger advokat Mats Österholm, som företrätt föreningen.

Men kan inte kommunfullmäktige ändra beslutet närsomhelst?

– Det kan de göra. Men vi upplever att det funnits en uppriktig vilja från kommunen att fortsätta låta pensionärerna spela. Om fullmäktige tar ett nytt beslut får man utkräva politiskt ansvar, snarare än juridiskt, säger Mats Österholm.

undefined
Sven Persson-hallen i Öregrund invigdes för snart 25 år sedan och har varit ett tillhåll för framför allt bordtennis och bridge.

Men frågan är om kommunen i och med förlikningsavtalet bryter mot den så kallade likställighetsprincipen, att alla måste behandlas lika av kommunen, som var så viktig att följa?

– Det fanns en risk att tidigare uppgörelse kunde tolkas som ett hyresavtal. Kommunen ville undvika risker och kostnader för eventuella tvister i hyresnämnden. Kommunen kände sig nödgad att förlikas för att inte riskera att hamna i ett hyreskontrakt helt i strid mot den kommunala likställighetsprincipen. Fullmäktige fattar beslut om taxor i enlighet med likställighetsprincipen, säger kommunens chefsjurist Kristine Nilsson Wieslander.

Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande säger att något nytt beslut inte varit uppe för diskussion.

– Vi är väldigt nöjda att vi kunde hitta en förlikning och ser fram emot att ha en dialog framåt om hyran för anläggningen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!