Kontroversiella kostråd från diabetiker

Fettskrämd. Under den rubriken talade Östhammarsförfattaren Lars-Erik Litsfeldt i Missionskyrkan på måndagskvällen. Och nog väckte han en del tankar när han förordade mer fett, samtidigt som han bannlyste potatis och frukt.

Foto: Rolf Hamilton

Östhammar2008-01-14 21:37
På måndagkvällen kom ett 50-tal personer till Missionskyrkan i Östhammar för att lyssna till en föreläsning av författaren Lars-Erik Litsfeldt. Mestadels kvinnor, men också en del män fanns på plats för att lyssna till hans kontroversiella kostråd. Råd som helt enkelt går ut på att vi ska äta fet mat för att bli smala.
- Precis så här brukar könsfördelningen i publiken se ut och det är egentligen lite konstigt, med tanke på att det är en ganska macho metod jag förespråkar, sade Lars-Erik Litsfeldt innan föreläsningen.

Enligt författaren mår du bäst om du äter mycket kött och fisk, stekta och kokta ägg samt mjölkprodukter. Och fettet ska vara mättat, annars är det bara skräpfett.
Frukt är bannlyst, liksom alla grönsaker som vuxit under jord. Till det sistnämnda hör även rotfrukterna och för att klargöra hur dålig potatisen är för människan, höll Lars-Erik Litsfeldt upp en näve med åtta sockerbitar. Så många omvandlas nämligen på en normalstor potatis till.
Men bröd eller pasta då? Och ris?
- Ja, något måste man ju få ha till sin köttbit! Råris funkar väl, utropade Helena Andersson från Öregrund.

Nix. Enligt Lars-Erik Litsfeldt är det bättre att ta exempelvis fetaost och för syns skull någon tomatskiva till, liksom en gräddig sås - som retts med en äggula och inte kolhydratbomben mjöl.
- Det är kolhydraterna som höjer blodsockret och därför är det just dem du ska undvika, sade han.
Att Lars-Erik Litsfeldt själv började intressera sig för den mat han stoppar i sig, beror på att han fick diabetes typ 2 för sju år sedan. Han ordinerades fettfattig kost, men gick inte ned något i vikt. Dessutom drabbades han av hjärtinfarkt och det fick honom att själv börja söka information om sin kost.
- Det kändes inte som om jag hade något att förlora.

Diabetesen hade ju bara en nedåtgående kurva som skulle sluta med sprutor och en massa följdsjukdomar.
Han hittade en hemsida på internet där informationen gick stick i stäv med den gängse uppfattningen om vad en diabetiker bör äta och i september 2003 började han sitt nya liv, genom att äta bacon och stekta ägg till frukost.
Sedan dess har han fortsatt med sin fettrika och kolhydratfattiga kost. Han har gått ned en massa i vikt, han behöver inte medicinera sin diabetes och han mår utmärkt.
- Äter du kolhydratrik mat måste du ha mellanmål för att orka. Jag äter frukost och sedan är jag oftast inte hungrig förrän det blir kväll.

Lars-Erik Litsfeldt bor i Östhammar och han arbetar heltid som författare. Härnäst på agendan står en bok om diabetes, en sådan som han själv skulle ha velat läsa när han fick sin diagnos.
Och när den väl är klar, om ett år eller så, hoppas han att tiden hunnit i kapp honom och hans kostövertygelse. Så att ingen längre behöver vara fettskrämd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om