Komplicerat att evakuera från Forsmark

En kärnkraftsolycka mitt i sommaren hade ställt evakueringsberedskapen inför extra stora påfrestningar. På sommaren befinner sig cirka 10 000 människor i området kring Forsmark.

Foto:

Östhammar2006-08-03 00:00
— Det är alltid knepigare om något händer i semestertider, säger Hans Bayard på länsstyrelsen som är ansvarig för beredskapen i länet.
Inom den inre beredskapszonen, det vill säga 12-15 kilometer från Forsmark, finns 1 800 fasta hushåll och 3 000 sommarstugor. Dessutom besöker många turister området sommartid. Därför är det svårt att uppskatta exakta hur många som befinner sig i området — eller var de befinner sig.
— Det stora problemet i evakueringsarbetet är Gräsö. 80 procent av ön ligger inom den inre zonen och under den värsta semesterperioden finns det väldigt mycket folk där. Gräsö blir något av en flaskhals eftersom färjan är enda fasta förbindelsen, säger Hans Bayard.
Om det finns risk för radioaktivt utsläpp ska Forsmark sända ut ett haverilarm. De som bor i den inre beredskapszonen har särskilda radioapparater som larmar vid nödläge. 15 sirener, som finns utplacerade utomhus i zonen, går också i gång.
— Polisbilar och helikoptrar åker runt med högtalare och kustbevakningen kontrollerar havssidan utanför Forsmark så att alla får informationen, säger Hans Bayard.

Kraftfulla filter
Via radion informeras människorna om vad som hänt och hur de ska agera. Att gå in och stänga fönster och dörrar är den första åtgärden. Är situationen allvarlig hänvisas de till uppsamlingsplatser i Norrskedika och Skärplinge.
— Vilken det blir beror på vindriktningen. Där finns möjlighet att sanera folk och undersöka om de fått något radioaktivt på sig, säger Hans Bayard.
Vid uppsamlingsplatsen registreras människorna och slussas därefter, om läget är väldigt allvarligt, längre bort från Forsmark.
Statens strålskyddsinstitut, SSI, ansvarar för den nationella säkerheten vid en kärnkraftolycka. Enligt Leif Moberg, forskningschef på SSI, är risken för att en olycka som den i Tjernobyl skulle inträffa i Sverige obefintlig. Då exploderade reaktorn på några sekunder.
— Vi har helt andra säkerhetsbarriärer i Sverige. Om en härdsmälta skulle inträffa skulle inte konsekvenserna bli lika stora. Risken är liten att det skulle gå så snabbt. Därför skulle man antagligen hinna evakuera alla närboende innan utsläppet om det skulle behövas, säger han.
Alla svenska kärnkraftverk har ett filter som ska hindra trycket från att stiga så pass mycket att byggnaden går sönder. På så vis stannar 99, 9 procent av innehållet av de radioaktiva ämnena i reaktorhärden kvar i byggnaden vid en härdsmälta.
— Filtren är ganska kraftfulla så man räknar med att de fungerar, säger Leif Moberg.
Även om filtren fungerar kan en evakuering av de som bor allra närmast verket bli aktuell. Främst handlar det om människor som bor inom tre kilometer från kärnkraftverket. Att Uppsala- och Stockholmsområdet skulle behöva utrymmas ser Leif Moberg däremot som ytterst osannolikt.
— Det skulle kräva enorma, orealistiskt stora utsläpp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om