Kompisar mot mobbning

Kompisgruppen på Frösåkerskolan ska se det som de vuxna missar. -Vi säger åt elever att vara schyssta. Det funkar inte alltid när vuxna kommer med pekpinnar, säger Ellen Matton, som går i nian.

Östhammar2006-04-21 00:00
Hon berättar om en kille som var kaxig och taskig mot andra elever. Då berättade kompisgruppen att de ville se en förbättring och förklarade att hans beteende kan slå tillbaka mot honom själv. Sedan dess har killen skött sig. Kompisgruppen kan handla om enkla saker. Om att sätta sig bredvid någon som sitter själv i matsalen.
-Ibland medlar vi mellan elever som är osams. Det är bättre än att vuxna tjatar, säger eleven Beatrice Engberg.
Kompisgruppen har utbildats i konflikthantering. När sjuorna började fick de spela brännboll med gruppen. De ville visa att det inte är så farligt att börja högstadiet och de värsta fjärilarna i magen släppte hos nykomlingarna.
Kompisgruppen lyfter fam sms och internet som orsaker till tilltagande mobbning. Under högstadiet bildas gäng och eleverna förväntas vara på ett visst sätt. Det handlar om attityd och märkeskläder,enligt Beatrice Engberg:
-Det är lättare att kränka andra på internet. Vissa ser det som det enda sättet att öka sin status.
Fritidspedagogerna och lärarna försöker att hålla ett extra öga på vad som händer under raster. När mobbning misstänks brukar kompisgruppen först prata med båda parter. I allvarligare fall kopplas föräldrar och elevvård in. Läraren Joakim Lindström leder kompisgruppens arbete:
-Vi lärare försöker bryta smågrupper, splittra tjej- och killgäng och skapa en mix genom samarbetsövningar på lektioner.

FAKTA


  • Elever och föräldrar har svarat på vad de tycker om skolan och dagis i Östhammars kommun.
  • I årskurs två sade 18 % att de mobbats under år 2005 mot 14% år 2003. I femman var det 9 % år 2005 mot 12 % år 2003, i åttan 7 % år 2005 mot 4 % år 2003 och i gymnasiet i tvåan 5 % år 2005 mot 1 % år 2003.
  • Färre gymnasister i tvåan vill studera på högskola inom tre år, 58 % år 2005 mot 77 % år 2001.
  • Hälften av gymnasisterna i tvåan har diskuterat undervisningens mål med lärarna i de flesta ämnen.
  • Skolmaten får betydligt bättre betyg av yngre barn än av äldre.
  • Föräldrarna är något mer nöjda med barnens dagis än skola, men även betyget för skolan blir högt.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om