Kommunpolitiker rasar över beskedet – ”Han är tondöv”

Regeringen har tagit initiativ till att pröva frågan om slutförvar och utbyggt mellanförvar separat. Beskedet väcker minst sagt kritik från de berörda kärnkraftskommunerna.

Kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn, Andreas Erlandsson (S), är kritisk till Per Bolunds (MP) besked om att dela upp SKB:s ansökan. Han får medhåll från Jacob Spangenberg (C).

Kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn, Andreas Erlandsson (S), är kritisk till Per Bolunds (MP) besked om att dela upp SKB:s ansökan. Han får medhåll från Jacob Spangenberg (C).

Foto: Oskarshamns kommun/TT/UNT

Östhammar2021-05-13 19:00

Ansökan från Svensk kärnbränslehantering (SKB) som ligger på regeringens bord innehåller förutom ett slutförvar i Forsmark även en utökning av mellanlagret i Oskarshamn. I dag kan 8 000 ton kärnavfall lagras i Clab, som mellanlagret kallas, och enligt ansökan vill SKB kunna mellanlagra upp till 11 000 ton.

I dag lagras runt 7 300 ton kärnbränsle i lagret och enligt beräkningar riskerar lagret att bli fullt år 2023. Vattenfall meddelade i förra veckan att om inte ett beslut i slutförvarsfrågan fattas senast i augusti i år kommer man inte att återstarta reaktor 2 i Forsmark efter bränslebytet 2024.

undefined
Enligt Per Bolund (MP) skulle en uppdelad ansökan inte fördröja beslutet om slutförvar.

SKB och flera andra aktörer har vidhållit att ansökan om slutförvar och utökad mellanlagring bör hanteras gemensamt. Men nyligen uppgav miljöminister Per Bolund för UNT att regeringen nu undersöker möjligheten att pröva delarna separat. Regeringen menar att utökad mellanlagring är en lättare fråga att ta ställning till. Man menar också att ett beslut om slutförvar som fattas nu riskerar att överklagas och att överklagandeprocessen inte är klar innan mellanlagringen är full. Enligt vad UNT erfar kommer regeringen inom kort att skicka ut ett förslag om uppdelad ansökan på remiss till bland annat Östhammar och Oskarshamn. Men förslaget väcker redan kritik.

– Vi har efterlyst en tydlig tidsplan och är kritiska till regeringens senfärdighet. Min personliga åsikt är att detta är ett sätt att ytterligare fördröja processen, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Östhammar.

Även i Oskarshamn är kommunpolitikerna kritiska till regeringens besked:

– Jag upplever att Per Bolund är tondöv i den här frågan. Strålsäkerhetsmyndigheten och kommunerna har godkänt ansökan och industrin säger att det här är den bästa lösningen. Ändå säger ministern att han vet bättre. Han borde lyssna och se helheten, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn.

Han framhåller att Oskarshamn redan 1978, när man lämnade sitt första yttrande om lagring av kärnavfall, skrev: ”Det måste fastslås att Clab endast får fungera som ett mellanlager och inte som ett slutförvar för använt kärnbränsle”. År 1998 när mellanlagringen utökades sade Oskarshamn att man inte kommer gå med på någon mer utökning förrän en slutförvarslösning finns på plats.

– Om vi godkänner en ny utökning kommer mellanlagret räcka till år 2040. Då blir det i praktiken ett slutförvar, det vi hela tiden sagt att det inte får bli.

Men varför kan Oskarshamn inte gå med på att mellanlagra lite mer, lite längre i väntan på att slutförvarsfrågan är färdigutredd?

– Det kommer vi att behöva göra oavsett. Det kommer att ta åtminstone tio år från beslut till att det går att börja slutförvara i Forsmark. Vi har gått med på att mellanlagra i väntan på en slutlig lösning. Den lösningen finns nu.

Både Östhammar och Oskarshamn har vetorätt i slutförvarsfrågan, men det har uppstått en diskussion om vetorätten även gäller utökad mellanlagring. Enligt Miljöorganisationernas kärnkraftsgranskning kan regeringen köra över Oskarshamn eftersom det är en fråga om redan befintlig verksamhet. Men Oskarshamn kommer ta strid för sin vetorätt.

– Vi hävdar att vi har veto. Att regeringen mot en kommuns vilja skulle placera mer radioaktivt kärnavfall än vad kommunen medger vore högst anmärkningsvärt, säger Andreas Erlandsson. 

SKB:s plan för slutförvar

Kärnbränsleförvaret ska enligt SKB:s ansökan ligga i Söderviken nära Forsmarks kärnkraftverk. I berget planeras ett slutförvar för cirka 12 000 ton använt kärnbränsle. Kärnavfallet placeras i kopparkapslar som placeras i ett tunnelsystem på cirka 500 meters djup nere i urberget. Där bäddas kapslarna in i bentonitlera. SKB räknar med att själva slutförvaret kommer ta tio år att bygga. När det är fullt utbyggt – enligt plan runt år 2080 – ska slutförvaret bestå av sex mil tunnlar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!