Kommunerna där ett glas vatten kostar mest

Invånarna i Östhammars kommun är fortsatt de som betalar mest för ett glas kranvatten i Uppsala län. Det visar den senaste Nils Holgersson-rapporten.

Fortsatt stora skillnader i kommunerna i Uppsala län när det kommer till vattenkostnader.

Fortsatt stora skillnader i kommunerna i Uppsala län när det kommer till vattenkostnader.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Östhammar2019-10-30 13:02

En Östhammarsbo betalar drygt 7 500 kronor per år för vatten och avlopp, mer än dubbelt så mycket som Uppsalaborna, som betalar knappt 3 600 kronor per år. Uppsala är därmed den kommun i länet som har lägst kostnader för vatten och avlopp. I jämförelse med 2018 års siffror är det en ökning på 26,8 procent för Östhammars kommun.

– Det finns olika skäl till det, kommunen är utspridd och har många anläggningar. Tätortskommuner har ofta lägre kostnader eftersom det inte blir så utspritt. Vårt ledningsnät är i stort behov av underhåll och det väntar stora investeringar i framtiden. Detta behöver vi ta höjd för och bygga in i taxan, säger Jacob Spangenberg (C), kommunalråd.

Enligt rapporten har medelpriset på vatten och avlopp i Sverige ökat med tre procent mellan 2018 och 2019. Den kommun med näst billigast VA-taxa I Uppsala län är Tierp som har en årlig kostnad om drygt 4 500 kronor. I länets övriga kommuner ser det ut som följande: Enköping 4 618 kronor, Heby 4 645 kronor, Knivsta 5323 kronor, Älvkarleby 5795 kronor och Håbo 5864 kronor.

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen men skillnaderna är så pass stora att de får en kännbar påverkan på konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgersson-gruppen i ett pressmeddelande.

Nils Holgersson-gruppen genomför årligen en kartläggning av kommuners vatten- och avloppskostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!