Kommun gör inkorrekta inköp

Kommunen köper materiel av leverantörer som spärrats av Bolagsverket och Skatteverket, menar KPMG som i sin granskning av Östhammars upphandlingar visar att en stor andel av de inköp som görs är inkorrekta.

Östhammar2012-07-10 09:04

– Undersökningen stödjer det som vi känt till tidigare. Vi köper inte riktigt som vi ska. Det här är något vi måste jobba vidare på, säger kommunens ekonomichef Per Engström.
De 110 leverantörer som kommunen har avtal med har betalats med sammanlagt 263,8 miljoner kronor under 2011 och 2012. Trots det är kommunens totala utbetalade belopp under samma period 859 miljoner.
Var är resten av de 595 miljonerna?
– Differensen beror på att vi inte inför alla betalningar i vår avtalsdatabas och därför ser det ut som att pengar har ”försvunnit”. Exempelvis om vi renoverar en skola för 100 miljoner så hamnar det inte i avtalsdatabasen, säger Per Engström.

Endast 8 av kommunens 396 avdelningar har handlat med enbart godkända leverantörer under 2011 och 2012 och 318 branscher handlar bara med oregistrerade bolag.
– Vår organisation är decentraliserad och ibland slinker det igenom betalningar som inte registreras på rätt sätt. Det beror ofta på slarv, den som handlar väljer att inte leta upp rätt organisationsnummer och då blir betalningen inkomplett.

Exempelvis går anställda inom hemtjänsten och köper mjölk på Ica och glömmer registrera köpet på rätt sätt, säger Per Engström.
Mjölk för 595 miljoner?
– Självklart finns det ett större behov av att registrera köp med enskilda leverantörer och vi kommer i framtiden att börja föra in alla betalningar i databasen. Samtidigt ska vi minnas att det är 35 000 köp som görs varje år och merparten som görs blir bra, säger Per Engström.

Registren över leverantörerna har andra brister, menar KPMG, vars granskning visar att 26 organisationer som fått fakturor betalda under 2011 och 2012 är noterade som avregistrerade hos Skatteverket eller Bolagsverket. 13 av bolagen i registret har gått i konkurs.
– Vi kan inte svara för vad de här siffrorna står för, men enligt vår kontroll har vi inte gjort några betalningar till konkursdrabbade företag, säger Per Engström.

Hur mycket dyrare har det blivit för skattebetalarna
?
– Det är helt omöjligt att veta. Att det har blivit dyrare kan vi konstatera, men hur mycket är svårare att säga, säger Per Engström.
Kommunstyrelse och kommunalråd har fått undersökningen redovisad för sig och ska lämna sitt yttrande om granskningen senast oktober i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!