Köken kvar i Östhammar

Ett enigt kommunstyrelsens arbetsutskott har ställt sig bakom ett förslag som innebär en oförändrad köksorganisation i Östhammars kommun. Men tiden fram till beslut har varit lång och pressen på personalen stor.

Östhammar2005-03-23 00:00
Hur Östhammars kommuns köksorganisation vid skolor, förskolor och äldreboenden ska se ut har diskuterats sedan 2003. I december det året presenterades en första utredning som menade att kommunen genom att minska antalet tillagningskök till sex stycken kunde spara sju miljoner kronor om året.
Men sedan två konsulter utrett frågan, och kommunchef Sten Huhta granskat kostnaderna mer noggrant, visade det sig att besparingen inte var så stor. Nu har frågan diskuterats i partigrupperna och i kommunstyrelsens arbetsutskott röstade man för att behålla nuvarande organisation.

Fungerande organisation
-Det har visat sig att de andra alternativen inte var så mycket mer kostnadseffektiva och då känns det onödigt att slå sönder en fungerande organisation, säger kommunalrådet Ove Viksten (s).
Även oppositionskommunalrådet Bengt Johansson (c) är nöjd med tisdagens beslut.
-Det finns mycket känslor i det här och då tar vi tar hellre lite högre kostnader än rationaliserar så hårt, kommenterar han.
Inför beslutet hade kommunen fått ta emot en protestskrivelse från Kommunals köksteam i Östhammar. "I två år har vi levt i ovisshet om vår framtid och det har känts väldigt otryggt", skriver måltidspersonalen bland annat. 30 personer hade skrivit under skrivelsen där man hoppades att köksutredningen nu skulle lida mot sitt slut. När UNT når Anna Billquist Andersson som jobbar med skolmåltiderna vid Snesslinge skola blir hon lättad över att arbetsutskottet går på den linje som personalen önskat.
-Det här känns jätteskönt. Det är många som kommer att bli jätteglada nu, säger hon.

Viktigt se över
Kommunledningen menar att den långa tiden fram till beslut har varit nödvändig.
-Man måste titta på verksamheter även om det kostar att genomföra utredningarna, säger kommunchef Sten Huhta.
Även Bengt Johansson (c) tycker att det var viktigt att se över köksorganisationen.
-Det är inte fel att granska en verksamhet. Det vore hemskt om vi aldrig vågade ifrågasätta något. Och det här säger inte att det inte blir förändringar på sikt om det skulle bli en stor ökning av personalkostnaderna.
I beslutet sägs att även om köken blir kvar ska man satsa på en ökad samordning. Frågan om köksorganisationen ska nu vidare till kommunstyrelsen innan beslutet är slutgiltigt.

Fakta


Det alternativ som arbetsutskottet ställde sig bakom kallades för 0-alternativet och innebar att nuvarande köksorganisation behålls. Man investerar också i ombyggnader och ny utrustning.
Sammanlagt har sex olika produktionssätt granskats. De andra alternativen innebar en minskning av antalet tillagningskök. Därifrån skulle antingen varm mat eller mat som lagats till och sedan kylts ner transporteras ut till mottagningskök.
Tre av förslagen var i slutändan dyrare än 0-alternativet. Tre av kylmatsalternativen var billigare. Om man hade valt det billigaste hade det inneburit en besparing på cirka 2,5 miljoner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!