Kockkollo sjöd av aktivitet
Hemmagjord pasta, pesto av solrosfrön, italiensk panna cotta och pizza bakad i vedeldad ugn. Det fick barnen som deltog i kockkollot i Österbybruk lära sig att laga under fredagen. Verksamheten var ett nytt inslag i årets vallonbruksmässa och intresset har varit stort.
- Ska den verkligen koka, frågade de oroligt ledaren Zara Järvström.
Hon har tidigare arbetat som kock och kökschef vid Forsmarks värdshus men utbildar sig nu till lärare i bland annat hem- och konsumentkunskap. Med en sådan bakgrund är det kanske naturligt att hon brinner för att lära barn att laga god och näringsriktig mat.
Lokala producenter
Och på kockkollo fuskas det inte med råvarorna. Här lagas lunchens pasta till från grunden av mjöl som tillverkats i Skärplinge. En av tankarna med att arrangera kursen parallellt med vallonbruksmässan var just att barnen skulle få en möjlighet att träffa de lokala producenterna. Flera av dessa ställer samtidigt ut på stallbacken i herrgårdsområdet.
- Vi vill visa att det går att laga god och näringsriktig mat av bra råvaror hemma. Sedan hoppas vi att barnen går härifrån med lite råg i ryggen och stolthet över att de faktiskt klarade av det, förklarade Zara Järvström.
Kokt grädde
Temat under fredagen var mjöl och tomater. Under lördagen skulle det i stället handla om fisk och morötter, berättade konsumentvägledare May Strandberg. Hon var en av initiativtagarna till kockkollot tillsammans med Inger Grimlund från föreningen Låt måltiden blomma.
Att intresset för matlagning ligger i tiden var tydligt bland barnen.
- De är så sugna. Den här kursen med 20-talet deltagare blev fulltecknad på två eller tre dagar och vi hade lika många till i kö, berättade Zara Järvström som skyndade sig att lugna flickorna vid spisen.
Visst skulle grädden till eftermiddagens dessert få ett rejält uppkok. Översatt till svenska blir panna cotta just kokt grädde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!