Knölmoset tog sig till semifinal

Ett annorlunda potatismos med morötter och röd curry tävlade Österbyskolans årskurs fem med i en mattävling i Stockholm på tisdagen. Tyvärr räckte moset inte till en finalplats.

Östhammar2006-01-25 00:00
Men till semifinalen tog sig femmorna Josefin Andersson och Natalie Gille i tävlingen där det gällde att göra ett fantasifullt potatismos.
Timmarna innan tävlingen är deltagarna inte särskilt nervösa. De tycker att det ska bli roligt, även om matlaget är decimerat. Deras lagkamrat Daniel Morell vill inte vara med.
Nu är det Josefin och Natalie som får hålla fanan högt trots att det var Daniel som kom på receptet.
— När han ville krydda moset med Thai red curry sa vi: Nej, ha inte i det där, berättar Josefin.
Men det var just den kryddan som gjorde att deras mos gick vidare till semifinalen.

Alla eleverna i klassen fick i grupper göra ett mos som de tyckte verkade gott. Därefter röstade klassen och Josefin, Natalie och Daniels mos vann.
Nu är det ett tag sedan de lagade moset.
— Jag har gjort det hemma en gång. Det blev gott, säger Josefin.
UNT: Vad innehåller moset?
— Det är potatis och morötter, salt och peppar. Det passar bra till sånt man har mos till, som korv, berättar Natalie.
De lagar inte så mycket mat hemma och ingen skulle vilja jobba som kock i framtiden.
— Jag brukar hjälpa pappa ibland. Då blir det fläskfilé, berättar Josefin.
— Ibland lagar jag spaghetti, säger Natalie.
UNT: Potatis, då, vad gillar ni det?
Jo, det är gott tycker båda. Gärna i mosform.
Därför passade årets tävlingsuppgift som Cajsa Wargs matskola skickade ut till femteklassarna bra, det vill säga "Gör mos av en knöl".
Matskolans initiativtagare, Ami Hovstadius och Anna Lind Lewin, vill uppmuntra barns intresse för råvaror och matlagning och vinnaren i tävlingen får 5 000 kronor till en klassresa.

Österbys mos, kallat Knölmos, togs ut att tävla i semifinalen som hölls under gårdagen på en restaurang vid Sergels torg i Stockholm.
Till semifinalen var tre skolor uttagna och under tisdagseftermiddagen tillagades knölarna till ett mos som avsmakades av en proffsjury.
För Österbyskolan blev det en tredje plats. Kockkollo från Lidingö skolor gick vidare till finalen.
— Det känns bra i alla fall. Det var roligt, säger Josefin Andersson.
Tävlingen arrangeras bland annat tillsammans med Skolmatens vänner, Lantbrukarnas riksförbund och potatisodlare i Sverige.
Finalen äger rum 15 februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om