Kluvna åsikter om vinterbro över farled
Planerna på en vinterbro från fastlandet över till Länsö i inloppet till Östhammar väcker delade känslor. Frågan ska nu avgöras av Sjöfartsverket eftersom bron skulle blockera farleden vintertid.
Hasse och Mona Forsén.
Foto: Christer Bergström
Det anser tre tomtägareföreningar som gemensamt vänt sig till Östhammars kommun för att få stöd för vinterbron.
Men Östhammars kommun ger inte det stöd föreningarna vill ha - och det sätter känslorna i svall hos dem som vill ha bron.
- Om Östhammars kommun skulle stötta oss i den här frågan tror vi att det skulle vara lättare att få Sjöfartsverkets godkännande, säger Conny Lundberg, sommarboende på Länsö och en av dem som aktivt arbetar för att få en vinterbro till Länsö.
Med bron skulle bofasta och fritidsgäster helt riskfritt kunna ta sig mellan Länsö och fastlandet. Annars kan det stundtals vara problem att ta sig ut till ön på ett säkert sätt under den mellanperiod på vintern när isen varken bär eller brister.
Kommunalrådet Jacob Spangenberg (c), förklarar att brofrågan är komplicerad:
- Det låter kanske enkelt att lägga ut en bro mellan fastlandet och Länsö, men frågan är komplex. Några skäl som gör det svårt är vem som avgör när bron ska läggas ut? Och när ska den tas upp? Under vintern skulle bron spärra av farleden in till Östhammar för bland annat båtfolket. Hur skulle det fungera? Och vad händer med fisket? Kan fisken röra sig i vattenområdet då?
Nej, för Jacob Spangenberg är det ingen självklarhet att stötta projektet innan frågetecknen rätats ut.
Stadsarkitekt Ingmar Lönngren har tidigare förklarat att det stora problemet är att Länsösundet är den enda farleden in till Östhammar. Vinterbron förutsätter att Sjöfartsverket tillfälligt stänger farleden under den tid då bron är öppen.
- Om Sjöfartsverket kan avlysa farleden några månader vintertid skulle en flytbrygga som läggs ut mellan de befintliga bryggorna kunna användas som bro. Bron betraktas då som båthamn och kräver bygglov, förklarar han.
Men även fastighetsägarna på Länsö har delade meningar om broprojektet:
- Nej, att gå på en vinglig bro är ingenting för mig, säger Krister Hellstrand.
- Fler skulle kunna vara ute på vintern, men det här är ju den enda farleden in till Östhammar och det är nästan öppet vatten året runt, så leden går att använda för båttrafik nästan jämt, säger paret Ulf och Margit Lennartsson som inte tar ställning varken för eller emot.
Hasse och Mona Forsén tar inte heller ställning entydigt:
- Det vore mysigt att kunna gå över leden på vintern, men det skulle öka risken för inbrott, det blir lättare att ta sig hit, tycker till exempel Mona.
@Normal (Web): Räddningschefen Lars-Erik Falk vid Räddningstjänsten Norduppland motsätter sig inte förslaget. Men Yngve Gustavsson, ordförande för Östhammars Fiskevårdsområdesförening tror att fiskebeståndets möjligheter att röra sig i vattenområdet påverkas negativt av bron.
Det slutgiltiga beslutet kommer nu att tas av Sjöfartsverket. Där säger Ulf Svedberg att det finns vinterbroar över farleder på andra håll i landet. Verket kommer nu att utreda hur mycket farleden används av fritidsbåtar och tung båttrafik.
- Jag tror inte Länsöleden används särskilt mycket på vintern, i så fall är det inga problem att ha en bro där, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!