Klassiskt nyårsfirande på Gimo Herrgård
På Gimo Herrgård har nyårsfirandet långa anor. Traditionerna är viktiga och mycket ser ut som det alltid har gjort på tallrikarna. Men en ny köksmästare har tagit de gamla recepten och gett dem en uppdaterad smak.
Köksmästaren Per Eriksson Broms är den som håller koll på allt som händer i köket.
Foto: Anders Hedberg Magnusson
- Det är tradition med oxfilé och hummer och det är vad man förväntar sig på en nyårsmiddag. Så det är vad vi ger våra gäster. Men vi tar också chansen att ta in en del modern idéer i menyn, kanske en del oväntade saker, säger Per Eriksson Broms.
Av de 75 gästerna som ska tillbringa nyåret på Gimo Herrgård anlände några redan på onsdagen men de flesta kommer på nyårsafton. Günter Schneider som äger och driver Gimo Herrgård berättar att han inte är det minsta nervös inför nyårets festligheter.
- Nej, jag är för gammal för att vara nervös, nu är det bara kul. Jag tror att många som kommer hit har stora förväntningar på nyårsfirande hos oss och jag känner mig säker på att vi kan uppfylla dem, säger han.
För köksmästaren Per Eriksson Broms är det mer nervöst, trots 30 års erfarenhet som kock på bland annat Grand Hôtel i Stockholm. Men han berättar att nervositeten är bra, den håller honom på tårna.
- Förväntningarna är annorlunda när det är nyårsfest. De som kommer hit har betalat för en extraordinär upplevelse och det är vi väl medvetna om. Jag vet hur jag själv skulle ha tänkt om det var jag som var gäst här, säger han.
Ambitionsnivån är hög för Per Eriksson Broms och Gimo Herrgård. Målet är att ta steget in bland de bästa restaurangerna i Uppland.
- Vi har möjligheten och personalen här för att bli väldigt bra. Kanske inte så bra som de bästa restaurangerna i Stockholm. Men inom vår genre, klassisk svensk och uppländsk mat, kan vi lyckas, säger Per Eriksson Broms.
I en annan del av köket står Robert Fors, som är konditor och bagare, och lägger upp petit chou:er på ett fat. De ska serveras tillsammans med te och kanapéer till gästerna när de anländer. Första intrycket är väldigt viktigt, berättar Per Eriksson Broms.
Den tredje medlemmen i kökspersonalen är souskocken Jack Carlsson som är den som håller koll på att maten kommer ut i tid och att allt går enligt schemat. När det börjar närma sig själva middagen kommer två kockar till in i köket för att hjälpa till. Och åtta servitörer och servitriser sköter serveringen under kvällen.
- Vårt mål är att skapa ett riktigt klassiskt nyårsfirande. Som det kunde ha sett ut på 20-, 30- eller 40-talet. Det är det våra gäster kommer hit för och det är det vi vill ge dem, berättar Gimo herrgårds ägare Günter Schneider.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!