Klasser förstoras inte - sparar istället på läromedel
Det ser inte ut att bli så stora grupper som man först befarade i Östhammars skolområde. Det första sparförslaget som bland annat innehöll klasser på över 30 barn i årskurs ett på Edsskolan har dragits tillbaka. I stället ska man spara på läromedel.
Men de stora klasserna i de lägre årskurserna ser nu ut att inte bli verklighet.
— Vi kommer att dra ner på läromedel och fortbildning och satsar på personaltätheten. Jag anser att det är viktigare med vuxna i skolan, säger resultatenhetschefen i Östhammar Siw Mostafa Hanko.
De nya klassindelningarna kommer att presenteras för eleverna i dag och UNT har tagit del av hur de ser ut.
— Förslaget har inte slutförhandlats med facken, men jag tror att även de tycker att vi ska prioritera personalen, säger hon.
Det nya förslaget innebär bland annat att Edsskolans nya ettor delas upp i två grupper med 15 respektive 16 elever.
— Det är inte två helt skilda klasser men de kommer sällan att undervisas alla tillsammans. Vi har sett till att vi fått en lärarresurs till där, säger Siw Mostafa Hanko.
Även blivande årskurs två på Edsskolan kommer att innehålla två grupper med 15 elever i varje.
När nu personaltätheten i viss mån blir bättre än i utgångsläget är det läromedel som får stryka på foten.
— Det kommer trots allt bli en del nya läromedel som vi redan beställt, men vi kommer att vara restriktiva när det gäller stora nybeställningar. Det här kommer att innebära att lärarna måste tänka om. Det är inte roligt för barnen att inte få nya läromedel. Vi hoppas att läget blir bättre till vårterminen 2006.
Stora klasser på Frösåker
Men på Frösåkersskolan blir det även efter att sparförslaget reviderats stora klasser. Årskurs sex till exempel får 27 elever i tre olika klasser och årskurs sju 29 eller 28 barn i fem olika klasser liksom i årskurs åtta där varje klass får 29 eller 30 elever.
Siw Mostafa Hanko ser att det blir en tuff höst som skolområdet går till mötes om nu inte kommunstyrelsen skjuter till extrapengar.
För kommunstyrelsen har inte helt stängt dörren till att hjälpa barn- och utbildningsnämnden med det underskott på 3,4 miljoner som nämnden drabbats av. Beslut därifrån kommer senare när varje skolområde presenterat vilka konsekvenserna blir av besparingarna.
— Men nu utgår vi från det här och det kommer att bli väldigt tufft för personalen i höst, säger Siw Mostafa Hanko.
UNT har förgäves sökt Lärarförbundet för en kommentar till det nya sparförslaget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!