Klartecken till utbyggt slutförvar under havsytan

På onsdagen sa regeringen ja till att bygga ut SFR, avfallslagret för kortlivade radioaktiva sopor, som ligger i berget under havsviken intill kärnkraftverket i Forsmark.

Utbyggnaden av SFR, slutförvaret av kortlivat låg- och mellanaktivt avfall vid Forsmarks kärnkraftverk, har fått ja av regeringen. Den blå delen på bilden är den planerade utbyggnaden.

Utbyggnaden av SFR, slutförvaret av kortlivat låg- och mellanaktivt avfall vid Forsmarks kärnkraftverk, har fått ja av regeringen. Den blå delen på bilden är den planerade utbyggnaden.

Foto: SKB

Östhammar2021-12-22 14:31

Slutförvaret för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall, SFR, ligger sedan 1988 insprängt i berget i Forsmark. Här förvaras sopor från framför allt kärnkraftverken, men även radioaktivt avfall från sjukvården, forskningen och industrin. I bergrummet kommer också avfall från avvecklingen av kärnkraftverken att ligga, hit ska exempelvis rivningsavfall från Barsebäck och Ringhals.

undefined
SFR togs i drift 1998. Här finns lagringskapacitet för 63 000 kubikmeter radioaktivt avfall idag.

Anläggningen har i dag en total slutförvaringskapacitet på 63 000 kubikmeter avfall. Svensk Kärnbränslehantering AB vill utöka kapaciteten till max 180 000 kubikmeter. Ansökningarna överlämnades till regeringen från mark- och miljödomstolen respektive Strålsäkerhetsmyndigheten i november 2019.

Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) lovade komma med ett besked i frågan 22 december. Östhammars kommun sa ja till att bygga ut SFR i april. Att det nu blev ett positivt besked även från regeringen var ganska väntat.

– Det är ett efterlängtat beslut. Vi är redo att axla uppdraget om att bygga ut SFR. Regeringens beslut i dag skapar långsiktiga förutsättningar för både branschen och samhället när rivningsavfallet kan omhändertas på ett säkert och tryggt sätt, säger SKB:s vd Johan Dash.

Nu hoppas han på ett ja även till slutförvar nummer två, det som ska härbärgera det utbrända kärnbränslet. 

– Då har vi ett komplett system för hanteringen av det radioaktiva avfallet, säger Johan Dasht.

Nu ska mark- och miljödomstolen ställa villkor för SFR i en så kallad villkorsförhandling och sedan fastställs villkoren i en dom. Därefter vidtar en stegvis prövning.

Enligt SKB kommer det ta ungefär sex år att bygga de nya tunnlarna cirka 140 meter ner i urberget i Forsmark. Kanske är det klart 2030.

– Vi hoppas att det ska gå så snabbt som möjligt, för vi har stort behov det utbyggda förvaret. Nu rivs reaktorer i Oskarshamn och Barsebäck och snart startar även rivningen av Ringhals 1 och 2. Det avfallet ska in i det nya förvaret, säger Johan Dasht.

undefined
SKB:s vd Johan Dasht välkomnar beskedet från regeringen.

Det avfall som hamnar i SFR är så kallat kortlivat och kommer att vara radioaktivt i 500 – 1000 år till skillnad från det utbrända kärnbränslet som måste hållas borta från människa, djur och natur i 100 000 år.

Kanske kan onsdagens besked ge en vink om vad nästa, stora beslut i kärnavfallsfrågan blir. Den 27 januari kommer besked om slutförvaret av utbränt kärnbränsle. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!