En riksdagsmajoritet bestående av M, KD, C, L och SD har beslutat att rikta ett så kallat tillkännagivande till regeringen, ett krav på att regeringen ska ta fram en tidsplan för beslutet om ett slutförvar av utbränt kärnbränsle i Forsmark.
Beslutet föregicks av en flera timmar lång debatt fram till klockan 23 på onsdagskvällen. Miljöminister Per Bolund (MP) upprepade då sin ståndpunkt: Det är inget enkelt beslut att fatta och måste få ta tid.
– Det här är en av de största miljöfrågorna som vår generation har att hantera, sade Per Bolund.
Frågan om att tvinga fram ett beslut väcktes i försvarsutskottet av Mikael Oscarsson (KD) i mars sedan flera aktörer varnat för att mellanlagret av kärnavfall i Oskarshamn snart är fullt. Enligt Vattenfall kan det leda till att kärnkraftverk måste stänga.
Försvarsutskottet vill därför tvinga fram en tidsplan för ett beslut om slutförvaret. I ansökan ingår också att bygga ut mellanlagret i Oskarshamn.
Flera oppositionspartier menar att regeringen inte berättar vad som konkret är kvar att utreda. Flera partier lyfte under debatten frågan om MP medvetet förhalar frågan genom att politisera den, något som Per Bolund bestämt nekar till.
– Man undrar om regeringen, där bägge partier har inskrivit i sina partiprogram att man vill avveckla kärnkraften vill försöka göra det genom att fördyra, förhala och försvåra för kärnkraftsproducenterna, sade Jan R Andersson (M).
Uppsalapolitikern Maria Gardjell (MP) hävdade å sin sida att oppositionen politiserar frågan genom att blanda ihop energipolitik och miljöpolitik.
– Jag är emot kärnkraft, men för att vi ska ta hand om kärnavfallet på det bästa sättet, sade hon.
MP påtalade även risken för att ett förhastat beslut kommer leda till en lång överklagandeprocess, vilket skulle göra att mellanlagret blir fullt. Därför lyfte miljöministern åter att SKB har möjlighet att dela upp frågan om slutförvar och utbyggt mellanförvar i två separata ansökningar.
– Att gå fram med en delad ansökan vore det ansvarsfulla sättet för att undvika att hamna i situationen där mellanlagret kan bli fullt, sade Per Bolund.
Dock har Oskarshamn villkorat sitt ja till utbyggt mellanförvar med att ett slutförvarsbeslut måste fattas samtidigt.
– Mellanlagret får inte förvandlas till ett slutförvar i praktiken, sade Laila Naraghi (S), riksdagsledamot från Oskarshamn och påpekade att det vore historiskt om regeringen kör över kommunens beslut.
Flera ledamöter underströk under debatten att både Oskarshamns och Östhammars beslut om att säga ja till ansökan är färskvara.
S, MP och V var emot tillkännagivandet, men det blev tydligt att det verkar finnas en spricka mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet i frågan.
– Jag har inte förtroende för miljöministerns sätt att hantera det här, men jag har stort förtroende för vår statsminister Stefan Löfvens sätt att leda en regering, hantera de här frågorna och visa vad som är viktigt för vårt land, sade Laila Naraghi.
Niklas Karlsson (S), vice ordförande i försvarsutskottet, pekade på att regeringen uppgett att frågan hanteras skyndsamt och prioriterat vilket gör att det i nuläget inte finns någon anledning för riksdagen att agera, därför yrkade han på att riksdagen skulle säga nej till tillkännagivandet.
– Jag vill dock understryka att det är oerhört angeläget att beslut fattas så snart som möjligt, sade Niklas Karlsson.