Klädbytardagar i Alunda
Klädbytardagar - ordet låter minst sagt lite märkligt. Innebär det att man åker hem med andra kläder på kroppen än de man hade på sig när man kom?
Foto: Sarah Bruze
- Det är ett ypperligt tillfälle att fynda billiga kläder, säger Anna- Lena Jansson när jag möter henne ute på parkeringen.
Två fulla kassar med kläder har hon köpt till sin dotter Klara, bland annat ett gult set med tröja och byxor för endast 12:50. Anna-Lena Jansson förklarar att det reas ut massor av kläder sista dagen. Som klippt och skuret för "fyndiga" människor alltså.
När jag väl kliver in i Allianslokalen så blir jag stående. Inte så mycket på grund av häpnad över alla kläder, som att den långa kön blockerar ingången. I kassan sitter Sofie Eriksson som är med i Furustugans föräldrarråd. Hon förklarar att trots den långa kön har dagen hittills varit lugn.
- I går var det kö hela vägen bort till väggen. Då sålde vi för 30 000.
Sofie Eriksson förklarar att det är skolans rektor som avgör vad pengarna ska gå till.
- Ibland har de köpt saker som behövs och ibland anordnas en resa för barnen.
Längst in i rummet träffar jag Therese Persson som står vid ett bord fullt av kläder i storlek 86-92. Hon letar efter kläder till sin son Linus som snart är ett år. Det här är andra gången hon är på klädbytardagarna och trots att hon inte tycker att barnkläder är vidare dyrt passar hon på att fynda.
- Det är bra att ha kläder som de kan ha hemma, som man inte behöver vara så rädd om.
Och kläder finns det gott om, liksom böcker, billiga barnstolar, bärselar, ja nästan allt man kan behöva. Att köpa begagnat i våra dagar, där det handlar mer om att slänga än att slita på sina saker, känns vettigt. Hur många lägger egentligen tid på att lappa sina kläder nu för tiden? Inte jag i alla fall. Synd bara att den där mysiga tröjan i storlek 91 är aningen för liten...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!