Måndagen var den första dagen på drakens år, och det firades genom hot pot, ett slags fondue, i lärarrummet, och kalligrafilektion för eleverna.
– Tidigare innebar Made in China inte något särskilt positivt. Det har ändrats de senaste åren, och efterfrågan på undervisning i kinesiska har blivit större, säger skolans rektor Lena Marklund.
Bläck och penslar står uppradade på skolbänkarna och dagens lektion är att lära sig skriva ”gott nytt år” med kinesiska tecken. Läraren Lina Yao visar hur man håller penseln och skriver sedan hälsningen med snabba drag.
– Nyårsfirandet pågår under två veckor och är årets viktigaste tradition i Kina, motsvarande julen här. Vi äter god mat, besöker släkt och vänner och ger bort kuvert med pengar åt barnen. Vi försöker hjälpa och ge varandra uppmärksamhet i samband med det nya året, säger Lina Yao.
Patrik Löfgren går i årskurs tre och har läst kinesiska sedan i höstas. Just nu förbereder han sig som bäst inför fyra veckors praktik som operatör på Sandviks fabrik sydöst om Peking.
– Jag kan en del vardagsfraser redan men jag kommer säkert få lära mig en hel del kinesiska på plats, namn på maskiner och sådant. Men om jag saknar Sverige för mycket kanske jag besöker Ikea, säger han.
Kinesiskt nyår värt att fira
Intresset för att lära sig kinesiska har ökat de senaste åren. På Wilhelm Haglunds gymnasium i Gimo har man hakat på trenden och på måndagen firades det kinesiska nyåret.
Patrik Löfgren med läraren Lina Yao.
Foto: Anna-Cajsa Torkelsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!