Katastrofläge för julborden – jättetappet tufft

Första adventshelgen brukar vara startskottet för julbordsätandet. Viktigt inte minst för alla herrgårdar och bruk runt om i Uppland. Men i år är bokningsläget rena katastrofen, med tapp på uppåt 96 procent.

Susanne Falk rättar till juldekorationerna vid Forsmarks wärdshus. I år serveras femrätters julmeny vid sittande bord, med corona-avstånd mellan borden.

Susanne Falk rättar till juldekorationerna vid Forsmarks wärdshus. I år serveras femrätters julmeny vid sittande bord, med corona-avstånd mellan borden.

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2020-11-25 07:30

Det blir julbord även i år. Men de flesta satsar på sittande bord och tallriksservering.

UNT ringde runt till flera traditionella julbordsätarkrogar i Norduppland för att kolla läget. Med nya coronarestriktioner och statsministerns tal till nationen i ryggen blir inte julbuffén densamma i år.

På Forsmarks wärdshus rustar Susanne Falk för kommande adventshelg.

– Vi fattade tidigt vad som skulle komma så vi bestämde att vi skulle köra femrätters vid sittande bord. Vi glesar ut och ger rum åt hälften av vad som är vanligt och kör två sittningar per dag med 30 minuters fördröjning, så att alla inte kommer samtidigt, säger hon.

Så värst stora problem med trängsel är det ingen av krögarna som tror på. Tappet i bokningar syns och känns rejält. I Gimo har man runt 4 procent bokat jämfört med ett vanligt år. Ett tapp på 96 procent.

– Vi har cirka 140 bokningar nu. Det är ungefär som en halv lördag under normala förhållanden, säger Matilda Sjöblom, marknadsansvarig för Gimo och Söderfors herrgård.

I Gimo, liksom på de flesta herrgårdar runt om i Uppland, finns det många olika rum att sitt och äta i. Det har förstås underlättat i pandemin, när man måste se till att folk inte sitter för nära varandra.

På Lövstabruks värdshus kör man med klassisk buffé som vanligt. Krögaren Tomas Pettersson räknar inte med någon anstormning.

– Vi kör på helgerna och öppnar 12, sen styr jag bokningarna så att det inte ska bli trångt, säger han.

Tomas Pettersson tog över för nästan exakt ett år sedan och försöker vänta ut pandemin. Ett sätt att hålla nere kostnaderna är att göra det mesta själv, så han är både ägare, kock och serveringspersonal i ett.

– Det går så länge det är så här lugnt. Hettar det till kan jag ta in extrapersonal.

Han har också sett tecken i tiden i form av gäster som kommer på utflykt från Uppsala eller Gävle för att luncha i lugnet på värdshuset.

– De säger att de inte vågar gå ut och äta i Uppsala, efter att restriktionerna skärptes. Det är en hel del äldre som kommer i par och äter. Sen strosar de lite i herrgårdsparken och åker hem, säger Tomas Pettersson.

Flera av krögarna UNT talar med tycker att restriktionerna slår orättvist.

– Restaurangerna har det tufft, samtidigt som folk trängs i köpcentrum och på bussar. Lite konstigt är det, säger Susanne Falk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!