Kärnkraften 4/5
Huset ligger inom beredskapszonen för Forsmarks kärnkraftverk, nära den plats där kärnkraftsbolaget SKB vill placera det utbrända kärnbränslet. I köksskåpet ligger jodtabletterna som ska skydda sköldkörteln mot strålning vid en kärnolycka. Det kommer nya automatiskt vart femte år. I hennes sovrum står en radio som ska varna om något händer i Forsmark.
– Lite stört är det ju att vi gjort oss beroende av ett energisystem som kräver varningsutrustning, säger hon och fingrar på larmet som ser ut som en helt vanlig klockradio.
Åsa Lindstrand är ordförande i Opinionsgruppen för säker slutförvaring (OSS) samt Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) och aktiv motståndare till det planerade slutförvaret. Hon hoppas att regeringen ska säga nej den 27 januari, men tror själv att det blir ett ja.
– Det låter ju så. Men i sådana fall hoppas jag att det kopplas till tydliga villkor. Exempelvis kan regeringen gå på Kärnavfallsrådets linje som kräver att forskningen ska fortsätta under den stegvisa prövningen av processen.
Frågan är juridiskt komplicerad i Sverige och det glöms ofta bort, menar Åsa Lindstrand.
– Problemet är ju att det finns två lagstiftningar, kärntekniklagen och miljöbalken, som ska lira ihop. De flesta hänvisar till att "expertmyndigheterna ju sagt ja" och då menar de kärntekniklagen, medan miljöbalken glöms bort hela tiden. Mark- och miljödomstolen sa faktiskt inte ja, med hänvisning till att kopparkapseln inte ansågs vara helt säker.
Hur tänker du om beslutet som ska komma 27 januari?
– Ställer regeringen krav, så kanske det ändå fungerar. Vi har hållit på med denna fråga länge nu. Kanske dags att sätta ned foten. Samtidigt är det en otroligt viktig fråga som måste hanteras med varsamhet. Det finns inget skäl att hasta fram ett beslut. Avfallet ska ändå ligga länge i mellanlagret i Oskarshamn innan det kan slutförvaras. Vi har tid att utreda de frågor som fortfarande är osäkra.
Åsa Lindstrand lyfter finsk forskning som reser frågor kring hållbarheten för gjutjärnsinsatsen och hur motståndskraftig kopparkapslarna egentligen är mot korrosion. Hon är rädd att det svenska slutförvaret byggs trots frågetecknen.
– Vi bör veta vad vi gör innan vi drar igång. Börjar man gräva så är det svårt att sluta, se bara på hur det gick med tunneln genom Hallandsåsen.
Åsa och miljöorganisationen MKG vill gärna se mer forskning vad gäller kopparkapslarna.
Kan man någonsin bli helt färdig?
– Nej, någonstans måste man förstås dra gränsen, men att det tagit 40 år av utredning är inget argument för att säga ja. Man kan lika gärna säga nej, med hänvisning till att man utrett saken ordentligt.
Åsa delar köksbord med Boa-politikern Fredrik Jansson, som har en bakgrund på Forsmark och är rektor för Vattenfallgymnasiet. Det var så Åsa, som växte upp i Storvreta, hamnade i Östhammar. De är sams om det mesta, men i kärnkraftsfrågan står de på var sin sida.
– Vi pratar väldigt mycket om den här frågan, men vi har enats om att vi är oense. Man måste inte tycka lika bara för att man är ihop. Jag har nog alltid varit anti kärnkraft, mitt gymnasiearbete 1997 handlade om alternativa energikällor, säger hon.
Är det svårt att vara motståndare i dag, att göra sin röst hörd?
– Problemet är ju att debatten är ganska snedvriden, det blir så tydligt att många är okunniga, det blir så populistiskt, kärnkraft löser allt, typ. Det är trist. Sen är allting Miljöpartiets fel, och det är orättvist, eftersom många beslut tagits av andra partier långt innan.
Åsa Lindstrand tror inte att kärnkraften har någon framtid i Sverige.
– Ingen vill bygga ny kärnkraft, det är för dyrt och tar för lång tid. Men vi måste såklart avveckla med eftertanke, inte bara stänga av. Låt kärnkraften finnas den tid det finns tillstånd för, men sedan är det slut. Under den tiden ska vi säkra upp alternativen.
Vindkraft, gärna till havs, ser hon som ett alternativ. Men hon hoppas att forskningen ska komma fram med flera fossilfria och förnyelsebara energilösningar.
Kan du tänka dig att bygga vindkraft i Öregrundsgrepen, där solen går ned i havet?
– Jag har inga problem med det. Man måste välja, vill man ha el ur väggen så får man kanske stå ut med att några vindkraftverk kan skymma utsikten. Men kärnkraft är inte lösningen, säger hon.