Kärnkraftsbeslutet splittrar Centern i Östhammar

Nu svänger Centerpartiet i kärnkraftsfrågan. För Bertil Alm (C) i Östhammar är det en delvis smärtsam förändring som går emot hans egen övertygelse.

Östhammar2009-02-06 08:56
Men partikamraten och kommunalrådet Jacob Spangenberg kan mycket väl tänka sig nya reaktorer som ersättning för gamla som tjänat ut.
inget problem. För Jacob Spangenberg (C), kommunalråd i Östhammars kommun, har kärnkraftsfrågan aldrig varit så laddad. Redan före torsdagens uppgörelse kunde han tänka sig nya reaktorer som ersättning för gamla som tjänat ut. Foto: Eva Nevelius
fogar sig. Det var kärnkraftsmotståndet som en gång i tiden fick Bertil Alm (C) att bli engagerad politiskt. För honom går den omsvängning som nu skett emot den egna övertygelsen men han väljer ändå att foga sig.

Centerpartist har länge varit liktydigt med kärnkraftsmotståndare. Centerpartisterna har vägrat att "dagtinga med sitt samvete" (Thorbjörn Fälldins formulering från 1970-talet) och ståndaktigt hållit fast vid att kärnkraften ska avvecklas. Att Centerpartiet skulle ställa upp på en överenskommelse om att upphäva förbudet mot att bygga nya reaktorer var länge fullkomligt otänkbart. När det nu sker väcker det reaktioner och skakar om partiet i dess grundvalar.
För Bertil Alm (C), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Östhammars kommun, var det kärnkraftsmotståndet som väckte det politiska engagemanget en gång i tiden, i likhet med många andra centerpartister. Han är inte överförtjust i den omsvängning som nu har skett men väljer ändå att foga sig.
- Vi har ett stämmobeslut från 2007 som säger att olja, kol och kärnkraft ska fasas ut och att det inte är aktuellt med ny kärnkraft. Samtidigt får jag inse att jag och Centerpartiet inte kan bestämma allt. Att det nu blir en rejäl satsning på vindkraft känns som det viktigaste.

Dessutom hoppas han att beslutet om att det inte ska satsas några statliga pengar på kärnkraften ska innebära att det blir alltför tufft ekonomiskt att bygga nya reaktorer.
För hans motvilja mot energiformen har inte försvunnit. Någon kärnkraftskramare blir han aldrig. Han tycker att de argument som framförts mot kärnkraften fortfarande gäller och vill helst se att den fasas ut så fort det är möjligt.
- Det är inte en långsiktigt hållbar energikälla, det handlar om oerhört storskaliga anläggningar och det finns alltid en risk för att det kan bli en allvarlig olycka.

Bertil Alm och Jacob Spangenberg småpratar godmodigt på väg ut till Forsmarks kärnkraftverk för att förevigas på bild. De är överens om mycket. Om att satsningen på förnyelsebar energi är viktig, om att en utbyggnad av kärnkraften inte är en lösning på klimatfrågan. Och om att kärnkraftverket som arbetsplats har en enorm betydelse för den egna kommunen.
Men det finns en skiljelinje också. För Jacob Spangenberg är kärnkraftsfrågan inte alls lika laddad.
- Jag har varit ambivalent hela tiden. Vid folkomröstningen röstade jag till sist på linje tre men det var efter stor tvekan, säger han och använder kraftuttryck för att beskriva sina känslor inför det som då skedde.
- Folkomröstningen var ett politisk misslyckande som förlamat Sverige hela den här tiden.

I dag sammanfattar han sin syn på kärnkraften genom att citera ett uttalande av miljöminister Andreas Carlgren.
- Han sa att han ser kärnkraften som en del i en framtida energimix under en lång tid framöver och så ser jag på det också. Det kanske kan handla om i storleksordningen 50-100 år eller så. Jag antar att det är rimligt att man kommer att få göra några ersättningsinvesteringar i kärnkraft under de här åren, men ingen massiv satsning på ny kärnkraft.
Om uppgörelsen säger han att den naturligtvis är en del i ett maktspel.
- Ibland måste man göra uppgörelser om olika saker och det hade varit oerhört synd om detta skulle ha splittrat regeringen. Jag tror att väljarna vill ha ett tydligt besked i energifrågan.

I Forsmark finns idag tre reaktorer. Hur kommer det att se ut här om 50 år när de reaktorerna rimligen har tjänat ut...
Även här visar sig en viss spricka mellan Jacob Spangenberg och Bertil Alm, en spricka som nu verkar gå genom hela partiet.
- Jag tror att det finns minst tre reaktorer här, en stor vindkraftspark och kanske vågkraftsproduktion också om det inte är för grunt, svarar Jacob Spangenberg.
- Då hoppas jag att Forsmarks kärnkraftverk är avvecklat, säger Bertil Alm bestämt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!