Miljöorganisationen Milkas har siktet inställt på kärnavfallsfrågan. De är kritiska till hur processen sett ut i Östhammar. På onsdag hålls ett seminarium om saken. På grund av de skärpta coronareglerna hålls mötet digitalt och sänds från Storbrunn i Östhammar.
Vad vill ni åstadkomma?
– Vi vill bredda diskussionen. Nu har de som sitter på resurserna hörts mest. Det blir en ensidig information, menar Kirsti Kolthoff, ledamot av Milkas och Östhammarsbo.
Hon och kollegan Gret-Lis Grönlund ifrågasätter om Östhammars kommun verkligen har en dialog med medborgarna.
– Det är en svår fråga och alla förstår inte vad det handlar om, de behöver mer kunskap och höra fler sidor. Detta är en riksangelägenhet, men nu behandlas det som en Östhammarsfråga, säger Gret-Lis Grönlund.
Det hon refererar till är förstås KBS-3 metoden, som går ut på att innesluta utbränt kärnbränsle i kopparkapslar med ett lager bentonitlera och placera dem i berget vid Forsmark. Östhammars kommun har sagt ja och skickat frågan vidare till regeringen.
På mötet ges lägesrapporter inför regeringsbeslutet. Milkas ordförande, teknologie dr Göran Bryntse ska tala, liksom Ansi Gerhardsson, enhetschef på SSM och Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande i Östhammar.
Medverkar gör även riksdagsledamot Maria Gardfjell (MP), liksom flera representanter för olika miljöorganisationer.
– Vi har också miljöminister Isabella Lövin med i form av förinspelat inlägg. Där säger hon att regeringen väntar in remissvar från bland annat LOT-försöket, säger Kirsti Kolthoff och Gret-Lis Grönlund.
De är kritiska till KBS-3-metoden och får medhåll från bland andra Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, Mkg, som vill vänta in senaste forskningen om kapselns motståndskraft mot korrosion. Rostar den så bör metoden skrotas, menar de.
Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) granskar just nu Svensk kärnbränslehanterings kvalitetssäkring av det så kallade LOT-försöket. Det handlar om koppar i bentonitlera, som precis fiskats upp ur ett förvar där det legat i 20 år. Kritikerna menar att testet påvisat en oväntat omfattande korrosion. Granskningen blir klar tidigast februari 2021.
Utredaren Bo Strömberg på SSM tror inte att det ska ge nya rön:
– SKB har sedan 80-talet undersökt kemiska processer i samband med kopparkorrosion. Det är inget som tyder på att det senaste försöket skulle ge annorlunda resultat, säger han.