Räkningen för rivningen av Hammarskolan i Gimo överraskade kommunen. Anbudet för rivningen låg på 1,6 miljoner kronor, men bolaget som rev den mögelskadade skolan fakturerade sammantaget drygt 4 miljoner kronor extra för så kallande ÄTA-arbeten. ÄTA står för ändrings-, tilläggs- och avgående arbeten och är enkelt uttryckt sådant som tillkommer under arbetets gång.
– Det är inte seriöst att lämna ett onormalt lågt anbud och sedan fakturera för påstådda ÄTA-arbeten, säger kommunens ombud i målet, chefsjurist Kristine Nilsson Wieslander.
Kommunen betalade vad man kommit överens om i upphandlingen men bestred tilläggen. Då valde bolaget att stämma kommunen.
Rivningsföretaget menade att kommunen antingen gett felaktiga eller utelämnat uppgifter. Kommunen menade å sin sida att all typ av rivning framgick av kontraktet och att bolaget haft en undersökningsplikt och skulle ha upptäckt detta vid den undersökning av platsen som gjordes innan anbudet lämnades.
Parterna har nu förlikats vid Uppsala tingsrätt. Kommunen måste betala 2,6 miljoner kronor för extraarbetena.
– Vi valde att gå med på en förlikning eftersom vi kunde se vissa brister i vårt upphandlingsunderlag och eftersom vi skulle tagit en stor risk genom att driva processen vidare. Vi valde den trygga vägen även om vi känner oss lurade av bolaget, säger Kristine Nilsson Wieslander som hoppas att lagstiftaren ska stävja vad hon kallar oseriöst användande av ÄTA inom byggbranschen.