Kampen hårdnar om slutförvar
Inom kort påbörjar SKB jämförelsen mellan de två platser där man genomfört provborrningar, Laxemar i Oskarshamn och Forsmark i Östhammars kommun.
Claes Thegerström
Foto: Sven-Olof Ahlgren
I dag, onsdag, ska SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB) redogöra för sin syn på platsvalet på en konferens anordnad av Kärnavfallsrådet. Det Claes Thegerström kan konstatera i dagsläget är att båda platserna fortfarande är möjliga kandidater.
- Vi ser att vi har ett läge med två potentiellt väldigt bra platser. Vi har lovande resultat och starkt förtroende i de två kommunerna. Det är ett guldläge, som man brukar säga inom sporten.
Hittills har man samlat in data och sammanställt resultaten på var sitt håll. Nästa steg blir att ställa resultaten från de två kommunerna mot varandra.
- Vi startar ett projekt nu som ska jämföra de båda platserna. Där kommer vi att rada upp alla faktorer och se hur det ser ut. När bilden klarnar tillräckligt går vi ut och berättar vilken plats vi förordar. Om det är tydliga skillnader kommer det nog att komma ett besked tidigare. Är det mycket jämnt lopp tar det förmodligen längre tid, säger Claes Thegerström och tillägger att SKB räknar med att kunna välja plats någon gång under första halvåret 2009. Sedan tar det ytterligare ett år att skriva ihop en ansökan till myndigheterna.
Redan i dag vet man att berggrunden i Forsmark är lite torrare och bergsspänningarna lite högre än vad som är fallet i Laxemar. Men ett torrt och sprickfritt berg är inte det enda som spelar en roll för valet av plats.
- Det kan handla om hur enkelt eller besvärligt det är att bygga förvaret i verkligheten. Är det lätt eller svårt att spränga tunnlarna? Hur robust blir själva genomförandet på de olika platserna?
Kommer man fram till att det inte finns några tydliga skillnader ur säkerhetssynpunkt kan andra faktorer spela en avgörande roll, men först då, hävdar Claes Thegerström. Miljöstörningar är en sak man kommer att fundera på, liksom transportmöjligheterna och opinionsläget.
SKB har fått mycket kritik för att man styrts alltför mycket av just opinionen och därför valt att bara borra i två kärnkraftskommuner vid kusten. Men Claes Thegerström hävdar att urvalet är fullt tillräckligt.
- Vi har ett bra jämförelsematerial från andra platser bland annat i Finland och vid Äspölaboratoriet. Eftersom Sverige har en urbergssköld och geologerna säger att det finns tillräckligt bra berg på många ställen har vi sagt att vi kan bygga processen på frivillig medverkan från kommunernas sida.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!