Julstämning redan i oktober

Julen är snart här, verkar det som. Under lördagen var det folkligt, festligt och fullsatt i Österbybruks herrgård där den traditionella julmarknaden hölls.

Publiktillströmning. Det var folkligt, festligt och fullsatt på Örbyhus herrgård under julmarknaden. Mitt i vimlet i entrén, i Marco Polotröja,n syns arrangören Stefan Hofsten.

Publiktillströmning. Det var folkligt, festligt och fullsatt på Örbyhus herrgård under julmarknaden. Mitt i vimlet i entrén, i Marco Polotröja,n syns arrangören Stefan Hofsten.

Foto: Lars Gunnarsson

Östhammar2015-10-10 19:14

Premiären av Svenska Slottsmässor AB:s många årliga julmarknader runt om i landet hålls traditionsenligt i Österbybruks herrgård i början av oktober. Marknaden öppnade i fredags och pågår till och med söndag. Det är omkring femtonde gången som arrangören har julpremiär just i Österbybruk.

I herrgårdens entréhall tog Stefan Hofsten, en av de två delägarna i arrangörsbolaget, 70 kronor i entréavgift från besökarna, som kom i en strid ström.

Är det inte lite väl tidigt med en julmarknad i början av oktober?

– Nej, folk gillar det här. Framme i december har de fullt upp med julstöket hemma, säger Stefan Hofsten.

Svenska Slottsmässor AB ska arrangera 17 julmässor innan jul. Grande finale blir på Drottningsholms slott den andra advent. I premiären på Österbybruks herrgård deltog 75 hantverkare med försäljningsstånd i herrgården och i den närmaste omgivningen. Här salufördes allt från träleksaker till rökta korvar. De hantverkare som får möjlighet att sälja sina produkter på någon av Svenska Slottsmässor AB:s marknader är noga utvalda.

Hur går urvalsprocessen till?

– I januari skickar vi ut en inbjudan till 4 000 hantverkare. De får skicka in bilder eller prover på sina alster, som vi bedömer. Det ska vara hög kvalitet på sakerna och den som står och säljer i montern ska vara samma person som har tillverkat dem. Och ska det vara en lagom mix av olika produkter på en marknad, förklarar Stefan Hofsten.

I varje rum i Österbybruks herrgård var det full kommers. Vid ett av stånden lutade sig Mattias Kling från Skogås utanför Stockholm fascinerat över ett bord med träleksaker i kulörta färger. Det paret Stig Österdal och Gerd Gustavsson från Vingåker som har tagit upp en leksakstillverkning i Brios anda.

– Brio var intresserat av en av mina bilar, men min hantverksmässiga tillverkning skulle inte löna sig med stora tillverkningsserier. Så det blev inget av, men jag är stolt över att Brio frågade, säger Stig Österdal.

Allt började med att han gick en handslöjdsutbildning 1984. Mattias Kling insåg hur intressant detta var och slog till på en liten träbil.

– Den blir ett samlarobjekt för mina barnbarn, sade han.

Det var stickade kläder, keramik, skinnarbeten, julprydnader, mat och karameller överallt. Det rådde faktiskt julstämning i oktober, tro det eller ej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om