Julen dansades ut på flera håll

En sak förenade Hökhuvuds bygdegårdsförening, Östhammars missionskyrka och verkstadsklubbens medlemmar och familjer på Gimoverken i helgen; på var sitt håll öppnade de dörrarna för julfest och julgransplundring.

Julgransplundringen i Hökhuvud lockade  många danssugna.

Julgransplundringen i Hökhuvud lockade många danssugna.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2010-01-10 17:12
Nu skulle här julen dansas ut runt granen med julsånger som "Så går vi runt ett enerissnår", "Nu har vi ljus" och "Bondens lilla kråka" oavsett om julfesten hölls i missionskyrkan, bygdegården eller på Gimogården.

Men även om
det mesta av innehållet på de tre olika platserna var besjälat med varandra så stack missionskyrkan ut med en extra dimension som dessutom spred det kristna budskapet. Som slutkläm på hela julfesten satte församlingen upp ett julspel där ensamblen i olika åldrar skildrade Josef, Maria och Jesusbarnet vid tiden kring Kristi födelse.
- "Små grodorna" och "Rudolf med röda mulen" i all ära, men det skulle kännas tomt om vi inte hade någonting alls med av det som är kärnan i julfirandet, att Jesus föddes. Det skulle kännas tomt och konstigt att inte ta med den händelsen. Med julfesten vill vi koppla av tillsammans och stärka gemenskapen, säger Carl Johan Berglund som sedan ett par år tillbaka är pastor för Östhammars missionsförsamling.

Missionsförsamlingen bjöd in alla som ville och bjöd på gratis julmat och kyrkans festdel var fylld av folk i alla åldrar. 3,5-åriga Moa väntade otåligt i timmar för att följa med sina föräldrar till Gimogården där verkstadsklubben på Gimoverken höll sin traditionella julfest. Julfesten riktar sig till Metall och verkstadsklubbens familjer och medlemmar, men Mårten Karlsson som jobbar fackligt på heltid på Gimoverken småler när han säger att "vi har ingen medlemskontroll vid entrén."

Styrelsen i klubben håller traditionen vid liv med frivilliga insatser och Yngve Gustavsson som var fackets ordförande i 30 år, fram till 2008, berättar att julfesten startade redan på 1960-talet, då av FCO, Fackliga Centralorganisation som sedan blev LO.
- Vi saknar de äldre, julfesten är ett bra tillfälle att träffas och skapa kontakter, säger Mårten Karlsson när han sveper blicken över besökarna och ser att det är unga barnfamiljer som kommit.

Moa och hennes pappa Jonas Andersson trivs och höjdpunkten är när tomten kommer och delar ut godis. Då har Moa äntrat dansgolvet åtskilliga gånger och dansat sig både svettig och andfådd till danslekarna runt granen.
I Hökhuvud där julfester har hållits sedan minst 65 år tillbaka tycker Hökhuvuds bygdegårdsförenings ordförande Kerstin Svanfeldt Söderberg att det vore början till döden för verksamheten om julfesten togs bort.
- Den är mycket, mycket viktig, den håller ihop bygden och håller liv i verksamheten, säger hon och Barbro Lydell som sitter bredvid håller med.

Barbro Lydell, 65 år, har minnen som barn från julfesterna i bygdegården.
- Och kan man tänka, de har inte förändrats någonting. Kaffe och fika, tomten kommer och delar ut godis och frukt, danslekarna... Precis allt är sig likt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om