Japanska elever besökte Forsmark

I 25 år har japanska studenter besökt Östhammars kommun för att studera kärnkraftsfrågor. I tisdags besökte de Forsmarks skola och SKB:s anläggning.

Forsmarkseleverna Axel Andersson och Alicia Tyrevall fick agera guider till deras japanska kollegor under besöket i Forsmark. "Det här är jättekul, men lite nervöst att prata engelska", säger Alicia Tyrevall.

Forsmarkseleverna Axel Andersson och Alicia Tyrevall fick agera guider till deras japanska kollegor under besöket i Forsmark. "Det här är jättekul, men lite nervöst att prata engelska", säger Alicia Tyrevall.

Foto: Tobias Ahlén

Östhammar2019-02-05 17:00

Den japanska regionen Aomori har flera likheter med Östhammars kommun i allmänhet och Forsmark i synnerhet. Precis som mycket av Sveriges kärnkraftsverksamhet har förlagts i Forsmark har mycket av Japans kärnkraftsindustri placerats i staden Rokkasho i Aomori. Där finns bland annat anläggningar för att omvandla använt bränsle till plutonium och för att förvara kärnkraftsavfall.

I 25 år har en delegation från Aomori, framför allt bestående av gymnasieelever från en skola med energiinriktning, besökt Forsmark för att studera kärnkraften i Sverige.

– Vi vill ge unga Aomori-studenter möjligheten att studera energifrågor i europeiska länder. Vi vill att de ska börja tänka på hur energiindustrins framtid kommer se ut i Japan, säger Tadasu Suzuki från Aomori Chamber of Commerce and Industry.

Under tisdagsförmiddagen kom delegationen till Forsmarks skola för att bland annat se hur en liknande skola, belägen knappt 800 mil från sin egen skola, ser ut och fungerar. De fick även möjlighet att se SKB:s anläggning i Forsmark.

Toshiki Iwahara och UjiieAsuka var två av studenterna som valts ut och fått stipendier för att följa med på resan till Sverige. De har båda ett stort intresse för energi- och kärnkraftsfrågor. Båda två ville börja studera ämnena efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima i mars 2011 som orsakades av en jordbävning.

– Efter den stora jordbävningen i Japan var media väldigt kritisk till kärnkraft. Jag vill möta problemen och hitta lösningar för framtiden så att det inte händer igen, säger Toshiki Iwahara.

– Jag bodde i Fukushima när den stora katastrofen inträffade. Att vara här är en bra möjlighet för att se hur man jobbar med kärnkraftfrågor i Sverige, fyller UjiieAsuka i.

Vad hoppas ni lära er av ert besök i Forsmark?

– Jag vill inte bara lära mig om de tekniska delarna. Jag är väldigt intresserad av vad människorna i regionen tycker om kärnkraft och om hur avfallet hanteras, säger UjiieAsuka.

– Jag skulle vilja lära mig om processen som lett fram till slutförvaret. Här i Sverige har man kommit längre i slutförvarsfrågan än i Japan, säger Toshiki Iwahara.

Trots att de inte hade hunnit vara i Sverige så länge uppskattade de snabbt naturen och arkitekturen i Uppsala, där de tillbringade natten efter att de landat sent på måndagskvällen.

– Naturen är väldigt fin och jag skulle vilja bo här, säger UjiieAsuka.

Den japanska delegationen

Den första delegationen från regionen Aomori besökte Frankrike och Sverige 1994.

På uppdrag av "The federation of nuclear power utilities", en sammanslutning av japanska företag i energibranschen, arrangerar "Tohoku Energy Conference" resan som går till bland annat Sverige varje år. Gymnasieelever från Aomori får möjlighet att söka stipendium för att följa med på resan.

Delegationen är ett sätt att skapa intresse för energifrågor bland japanska ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!