Japaner förgyllde skolstarten

Wilhelm Haglunds gymnasium i Gimo vill förstärka sin internationella prägel och startade terminen med besök från Japan. I klassrummet diskuterades allt från skoluniformer till potatis.

Foto: Erika Hagegård

Östhammar2010-08-17 16:19

Det surras kring borden. Eleverna i klass WH08 ska själva göra utlandspraktik och är intresserade av att knyta kontakter. De sitter uppdelade i grupper och ställer frågor till sina långväga gäster. Tre elever och två ledare från Kurihara City deltar i besöket. Det är första gången som skolan får besök av utländska elever, men varje år gör sistaårseleverna en utlandspraktik på fem veckor. Gymnasiet är tätt knutet till företaget Sandvik som har fabriker i många länder.
– Våra elever har bland annat rest till Kina, Indien, USA men även till olika europeiska länder. Det här tror jag leder till att intresset för Japan ökar bland eleverna, säger skolans rektor Lena Marklund.

Två framgångsrika elever belönas varje år med att själva få välja praktikplats, och hittills har Kina varit populärast. Initiativet till det här utbytet kom när Lena Marklund var på besök i Kurihara City i Japan och blev bjuden på lunch av borgmästaren. Han vill att deras kommun ska blir vänort med Östhammar.
– Att bli vänort är ett politiskt beslut men vi tycker att det skulle vara roligt, säger Lena Marklund.

Johanna Åkerlund är en av de elever som tagit på sig extra ansvar att guida de japanska besökarna. Saki Ito har precis skrivit hennes namn med japanska tecken.
– Tänk, det här skulle man ha som en tatuering på armen, säger Johanna Åkerlund.

Japanerna har noterat att här i Sverige behöver man inte ha någon skoluniform. Det är inte obligatoriskt på alla skolor i Japan heller, men på Yume Suzukis skola har man det.
– Det är enkelt, jag tycker om att använda skoluniform, säger Yume Suzuki.

Johanna Åkerlund håller med, det skulle vara skönt att slippa fundera på vad man ska ha på sig varje morgon menar hon. Grunden i skolsystemen skiljer sig inte så mycket åt mellan de båda länderna. Först går man sex år i grundskola, sedan tre år som motsvarar högstadiet och tre år som motsvarar gymnasiet. Därefter kan man söka in till olika universitet.
– I Japan måste man klara svåra test för att ta sig in på universiteten, men när man väl är inne är det ganska lätt att få sin examen, säger Masako Kajishita som arbetar på Sandvik i Japan och som är med som ledare.

Den japanska skolan har rykte om sig att vara stenhård, men de tre eleverna från Kurihara City verkar lägga ner ungefär lika mycket tid som de svenska eleverna.
– Jag börjar skolan 8.20 och slutar 15.20. Därefter deltar jag i skolans klubbaktiviteter och läser läxor. Jag hinner med att träna Kendo, en kampsport, och spela piano, säger Maya Asanuma.

Innan de återvänder till Japan ska de besöka Sandviken, kommunpolitiker i Östhammar, japanska ambassaden och dessutom tillbringa en heldag i Stockholm. Närmast väntar lunch på restaurangen på Sandvik. Äter man potatis i Japan? Jodå, det gör man.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!